EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

INFO   :::  Edukacija > Omladinske grupe > Fašizam, nacizam i mladi u Srbiji

 

Fašizam, nacizam i mladi u Srbiji

Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Septembar - oktobar 2011.

 

Projekat Omladinske grupe Helsinškog odbora "Fašizam, nacizam i mladi u Srbiji" je uspešno realizovan u septembru i oktobru ove godine. Projekat je imao za cilj edukaciju mladih o fašizmu i nacizmu i njihovim karakteristikama, različitim oblicima i opasnostima koje predstavljaju netolerancija i nasilje u društvu.

Edukacija se sastojala iz više faza. Srednjoškolci su imali priliku da čuju tri predavanja kojima smo se trudili da obuhvatimo koncept fašizma i nacizma u njihovim originalnim, kao i u modernim oblicima.

Prvo predavanje je održano 23. septembra u DKC-u i na njemu su predavali profesor Žarko Korać i student asistent Ivan Grahek o osnovnim karakteristikama fašizma i nacizma. Predavanje je posetilo oko 80 srednjoškolaca i posle predavanja je bila vrlo interesantna diskusija koja je obuhvatila raspravu i o nekim trenutnim dešavanjima.

Drugo predavanje je održano 13. oktobra gde je govorila istoričarka Olivera Milosavljević na temu fašizma u Srbiji. Na tom predavanju su srednjoškolci imali priliku da čuju šta se dešavalo na našim prostorima za vreme Drugog svetskog rata. Na predavanju je prisustvovalo oko 100 srednjoškolaca sa zanimljivim pitanjima i komentarima posle predavanja, što je uslovilo kvalitetnu diskusiju.

Treće predavanje je održano 20. oktobra na kojem je govorila sociološkinja Marija Radoman. Tema predavanja bila je 'Neonacizam i klerofašizam u Srbiji i Evropi'. Srednjoškolci su tom prilikom mogli da čuju dosta o klerofašizmu u Evropi i na ovim prostorima i koje su njegove značajne karakteristike. Posle predavanja je usledila interesantna diskusija gde su polaznici imali priliku da iskažu svoja mišljenja i raspravljaju na tu temu.

Nakon toga se održala izložba, takođe u DKC-u, gde su prikazane fotografije fašističkih i nacističkih akcija u Drugom svetskom ratu i imala je za cilj vizuelnu edukaciju o najgorim posledicama netolerancije i diskriminacije. Fotografije su uzete iz arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

Poslednji segment projekta je obuhvatio ekskurziju komemorijalnih mesta u Beogradu. Polaznici su imali priliku da vide i čuju više o mestima stradanja u toku Drugog svetskog rata u Beogradu, pored kojih su verovatno prolazili svakodnevno ni ne znajući šta ona predstavljaju. Tom prilikom smo posetili Spomenik žrtvama fašizma na Terazijama, Staro sajmište, Logor Banjicu i Komemorijalni park Jajinci.

Projekat se završio dodelom sertifikata učesnicima koji su prisustvovali svim aktivnostima projekta.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment