EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

INFO   :::  Edukacija > Omladinske grupe > Grupa omladinaca Helsinškog odbora u poseti Sarajevu povodom godišnjice...

 

Grupa omladinaca Helsinškog odbora u poseti Sarajevu povodom godišnjice početka opsade grada

April, 2012

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbije organizovao je odlazak 110 studenata, omladinaca i mladih aktivista na svečanu akademiju "Duško Kondor" u Sarajevu 6. aprila 2012. godine. Većina mladih iz Beograda, Novog Sada, Zrenjinina, Kruševca, Šapca i drugih gradova je ovom prilikom prvi put i posetila glavni grad Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj akademiji "Duško Kondor", koju priređuje organizacija GARIWO iz Sarajeva svakog 6. aprila na Dan grada Sarajeva, dodeljuju se priznanja pojedincima koji su u teškim vremenima iskazali humanost i građansku hrabrost. Ovogodišnji laureati su bili Nedeljko Neđo Galić iz Ljubuškog (posthumno), Matija Stević iz Brčkog i Budimir Budo Koprivica iz Mostara.

Nagradu za afirmaciju građanske hrabrosti dobio je splitski novinar Viktor Ivančić. Posebnu, kolektivnu nagradu za građansku hrabrost na 20-godišnjicu početka opsade Sarajeva dobili su i građani "koji su živjeli, ginuli i umirali u Sarajevu za vrijeme opsade grada od 6. aprila 1992. do 29. februara 1996".

Mladi iz Srbije imali su priliku da prisustvuju i brojnim manifestacijama u gradu, kojima su obeležene dve decenije od početka opsade Sarajeva. "Crvena linija" ili 11.541 crvena stolica poređana duž Titove ulice, koja simbolizuje poginule građane Sarajeva na mlade je ostavila najjači utisak. "Bilo nam je baš teško. Posebno kod malih stolica koje su simbolizovale decu. Prolazak pored njih je dugo trajao. Najteže je bilo kad smo došli do kraja, do Vječne vatre i pročitali natpis tamo. Koji kontrast!", rekla je Asja, članica omladinske grupe Helsinškog odbora u Srbiji.

Na pitanje koju će impresiju poneti iz Sarajeva, Dunja, gimnazijalka iz Beograda, je odgovorila: "Najfascinantniji su mi bili ljudi. Oni nisu reagovali kao mi. Ti ljudi se svakodnevno suočavaju sa tim. I svi su oni verovatno izgubili nekoga".

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment