EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

INFO   :::  Edukacija > Omladinske grupe > Mladi iz Srbije u Sarajevu

 

Mladi iz Srbije u Sarajevu

Photo:  Emil Grebenar

9. mart 2013.

Tokom 5. i 6. marta 2013. godine, 50 učenika/ca i studenata/kinja iz Srbije, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, posetilo je Sarajevo. Tom prilikom mladi su prisustvovali dodeli nagrada za građansku hrabrost „Duško Kondor“ koju dodeljuje sarajevska organizacija GARIWO.

Mladi, uzrasta od 18 do 28 godina, među kojima je bilo i onih kojima je to bila prva poseta Bosni i Hercegovini, bili su u prilici da upoznaju Sarajevo i svoje vršnjake i kolege iz regiona. Helsinški odbor, koji je prepoznatljiv svojim radom sa mladima i jačanjem regionalnih veza, ovakvim posetama želi da nove generacije pripremi za naporan rad izgradnje društva Srbije koje bi bilo sposobno da komunicira sa svojim okruženjem.

Prisustvanje ceremoniji dodele nagrada, predstavljalo je mladima novo iskustvo kad je reč o građanskoj i moralnoj hrabrosti. Ovakve manifestacije doprinose izgradnji svesti o o odgovornosti i neophodnosti građanskog aktivizma, što je takođe jedna od osnovnih misija Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

U okviru anketa koja je sprovedena među njima, primetna je promena u njihovom shvatanju i doživljaju građanske hrabrosti u regionu Zapadnog Balkana i u postkonfliktnim i tranzicionim društvima kao što su naša:

„Građanska hrabrost je spremnost za suočavanje sa konkretnim problemima sa kojima se susrećemo. To je spremnost da se na njih na određeni način reaguje i da se preduzmu adekvatne mere. Međutim, adekvatne mere često nisu u skladu sa zakonom ili sa nekim drugim pravilima u društvu, jer taj problem sa kojim se suočavamo može biti i zakon. Bitno je činiti dobro i prepoznati ispravno. Bitno je založiti se za druge i biti spreman rizikovati ukoliko je to vredno i doprinosi ostvarenju promena“, napisala je studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Braniti ljudska prava, makar to bilo opasno po nas same“, izjavila je studentkinja Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta Megatrend.

„Rad, govor i podsticanje drugih na otpor prema lošim stvarima u društvu. Razvijanje kritičkog mišljenja i podsticanje inicijativa za promenu stvari koje nisu dobre“, smatra student Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

„Nakon ceremonije, puna sam poštovanja prema laureatima i probuđena mi je svest o građanskoj hrabrosti, koju ja vidim kao inicijativu i veliki lični doprinos u društvenim događajima, bez bilo kakve lične koristi“, zaključila je studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Ovo je drugi put zaredom da Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizuje odlazak mladih iz Srbije na Akademiju „Duško Kondor“ u Sarajevu. Ova poseta je u okviri projekta „Make a Difference - Be the Change“, koju Helsinški odbor sprovodi u partnerstvu sa sarajevskim GARIWO-om i zagrebačkim Građanskim odboro za ljudska prava na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Projekat je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Sarajevu.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment