EDUKACIJA

Literatura  |  Omladinske grupe  |  Škole ljudskih prava

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

INFO   :::  Edukacija > Omladinske grupe > Projekat "Naše kvir detinjstvo" Omladinske grupe Helsinškog odbora u Beogradu

 

Projekat "Naše kvir detinjstvo" Omladinske
grupe Helsinškog odbora u Beogradu

 

Projekat Omladinske grupe Helsinškog odbora Beograd "Naše kvir detinjstvo", koji je imao za cilj obrazovanje mladih o rodu, seksualnosti i diskriminaciji nad LGBTIQ osobama, uspešno je realizovan u septembru 2013. godine.

Projekat se sastojao iz dva dela, seminara i izložbe. Izložba je otvorena 24. septembra u UK Parobrod u Beogradu i izazvala je veliko interesovanje, te je otvaranje posetilo više od stotinu ljudi. Kroz medij fotografije i filma, izložba je prezentovala odupiranje očekivanim rodnim ulogama i heteronormativnosti u detinjstvu.

Drugi deo projekta obuhvatao je dvodnevni seminar za učenike i učenice srednjih škola. Oba dana seminaru je prisustvovalo 13 srednjoškolaca/ki koji su uglavnom bili iz Beograda, ali je bilo učesnica/ka i iz Novog Sada, Inđije itd. Prvo predavanje na seminaru su držali Petar Korać, Dunja Nešović i Asja Lazarević, član i članice Omladinske grupe. Predavanje je bilo uvodno i imalo je za cilj objašnjenje distinkcije pol/rod, kao i upoznavanje sa akronimom LGBTIQ. Drugo predavanje prvog dana je držao Dušan Maljković iz Centra za kvir studije, koji je govorio o (ne)heteronormativnosti društva. Nakon toga gledali smo kratki film koji govori o žrtvama verbalnog i fizičkog nasilja (bullying) i pokrenuta je diskusija na tu temu.

Drugog dana seminara, Miroslav Čakširan, zamednik urednice portala mingl.rs, držao je predavanje o reprezentaciji roda u medijima. Polaznici i polaznice seminara su aktivno učestvovali i u ovom predavanju gde su zajedno sa Miroslavom analizirali reklame i medijske portale. Posle priče o medijima, Vladislava Vojnović, dramaturškinja, održala je radionicu o rodnim ulogama u bajkama. Učesnici/ce su imali zadatak da promene već postojeće bajke tako što će izmeniti neke stereotipe, promeniti pol, rod, seksualnost, veru ili naciju glavnim likovima. Nakon ove radionice održana je i završna diskusija i evaluacija seminara na kojoj su izneta pozitivna mišljenja o seminaru i želja za učestvovanjem na sličnim projektima.

 

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OMLADINSKE GRUPE

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment