EU

STRANA 1

 

EU

STRANA ::: 1

INFO   :::  EU > Reč na Trećoj redovnoj skupštini LDP opštine Zvezdara

 

Reč na Trećoj redovnoj skupštini LDP
opštine Zvezdara

Latinka Perović

Beograd, 15. oktobra 2011.

Hvala na pozivu da prisustvujem svečanom delu vaše Skupštine. Pretpostavljam da je ideja o pozivu proistekla iz naše prethodne saradnje. U proteklim godinama više puta sam bila na vašoj tribini. Razgovarali smo o tome kako izaći iz ćorsokaka u kome smo već četvrt veka. Za mene su ti razgovori, kao i razgovori u drugim opštinama u Srbiji, bili važan uvid u naše mogućnosti, u materijalne i ljudske resurse kojima Srbija, nakon svega, raspolaže.

Šta se promenilo i šta utiče da se mi menjamo?

Svet je u krizi, u dramatičnim promenama, ali je daleko od toga da propadne. Već dvesta godina to prorokuju Evropi a ona je odolevala iskušenjima jer je bila koncentrisana da nađe rešenja. U svakom slučaju, svet takav kakav danas jeste nije leđima okrenut prema Srbiji, nije u zaveri protiv nje.

Region se takođe promenio. Slovenija je u Evropskoj uniji, Hrvatska na njenom pragu, Crna Gora demonstrira svoje ubrzano sazrevanje i kao država i kao društvo i započinje pregovore za pristupanje Evropskoj uniji. Integracije su duh vremena. Puno je izazova, teškoća, otpora i ne bi bilo prirodno da je drugačije. Promenio se jezik: niko više svoja prava ne može propovedati šireći neprijateljstvo prema drugima. Važan iskorak su učinili Albanci, i to je znak sazrevanja: opasno je potceniti ga. Svi u regionu stavljeni su u isti okvir: tržišno privređivanje, vladavina zakona, manjinska prava. Svi, dakle, imaju istu perspektivu. To je bitno uticalo na sredstva. Dijalog je ključni instrument u odnosima između suseda, kojima su mir i Aktivnosti neophodni u procesu reformi. Nasilje i rat nisu prevladani, ali njihovo izvorište je više mentalno nego vojno-politički realno. Može se još uvek hazardirati, ali to samo povećava cenu: veće zaostajanje i siromaštvo, kulturni i moralni pad, gubljenje perspektive.

U tom kontekstu, Kosovo je samo metafora. Ogoljeno je suštinsko pitanje: da li Srbija hoće u Evropsku uniju, da li hoće vlastitu evropeizaciju? Na to pitanje ne postoji, kao što nikad nije ni postojao, jedan odgovor. Nijedna od tri tendencije koje postoje u srpskom društvu kada je reč o Evropi, nije nova: one su konstante.

Postoji izrazito neprijateljski odnos prema zapadnoevropskoj civilizaciji, koji je jedna varijanta rasizma. On sugerira odbranu onih vrednosti koje su, oduvek, Istok suprotstavljale Zapadu: Bog, narod i Rusija - govorio je Nikola Pašić.

Druga tendencija je izrazito proevropska. Ona računa sa teškoćama, sa dubinskim otporima načelu privatne svojine, ličnih sloboda i odgovornosti, stvaranju moderne države. Kao i u svim seljačkim društvima, društvima bez socijalne razuđenosti i političke pluralnosti, ona u Srbiji ima slabu tradiciju, ali je ima. U Zoranu Đinđiću ona je imala važnog zastupnika. Ali i njemu i njegovoj vladi, kako je govorio, išlo je u prilog vreme čiji su duh integracije. Taj istorijski trenutak on nije hteo da propusti: zato je i optuživan da ide prebrzo.

Najzad, postoji tendencija simuliranja Evrope. Ona se ogleda u prihvatanju evropskih formi a odbijanju suštine zapadnoevropske civilizacije iz koje su proizašle i te forme. Otuda: dobri zakoni a rđava praksa, večiti raskorak između reči i dela. Ali, i sve veća neuverljivost i kod vlastitih građana i kod evropskih partnera.

Svaka od ovih tendencija, preko snaga okupljenih oko nje, proverava se na pitanju prioriteta koje uspostavlja u unutrašnjoj i spoljnoj politici. I dok prva - otvoreno i treća - prikriveno težište stavljaju na rešenje srpskog nacionalnog pitanja kao državnog pitanja, druga tendencija, naročito posle izgubljenih ratova devedesetih godina prošlog veka, teži modernizaciji Srbije. Sa perspektivom evro-atlantskih integracija, ona odbija preuzimanje odgovornosti za dalje gubljenje vremena.

Može se, naravno, parazitirati na zaostalosti i siromaštvu, na depresiji naroda. Ali, temeljno pitanje je pitanje odgovornosti za posledice. Potreban je, dakako, program da se otklone prepreke do novog "sudnjeg" dana. One su samo prividno koncentrisane na administrtivnim prelazima. Suštinski, sa mogućnošću da se sukobi zaoštre i preliju u Srbiju, one su, danas, središna tačka zamišljene srpske države prema realnoj državi Srbiji, koja vapi da se koncentriše na sebe, na sopstveni razvoj, na revitalizaciju društva. Da ne zamru mali, ali još uvek postojeći, materijalni i ljudski potencijali. To nije samo pitanje trenutno vladajuće političke elite već je, i to pre svega, pitanje intelektualne elite. Stvari ne idu, Srbija ne samo da stoji u mestu, nego regresira, ne zato što je izostala lustracija, a pogotovo krivična odgovornost, već zato što je izostala samorefleksija: zašto je Srbija postala slučaj sui generis? Praktična rešenja ostaće bez efekta ako se društvo ne zabravi ovim temeljnim pitanjem.

 

EU

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment