IZVEŠTAJI

STRANA 1/2

 

SVI IZVEŠTAJI

STRANA 1 ::: 1 | 2

INFO   :::  Izveštaji - STRANA 1 > Populizam i otpor evropeizaciji, bez obzira na promenjenu retoriku i Briselski sporazum

 

Populizam i otpor evropeizaciji, bez obzira na promenjenu retoriku i Briselski sporazum

POPULIZAM: URUŠAVANJE DEMOKRATSKIH VREDNOSTI - godišnji izveštaj za 2012 -

Beograd, 5. juli 2012.

Acrobat PDF (2.48mb) >>>

Helsinški odbor je upravo objavio trinaesti po redu godišnji izveštaj o ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji u kontekstu aktuelnih političkih, ekonomskih i društvenih kretanja. Ljudska prava su još uvek u senci ksenofobije – nakon dugogodišnje kriminalizacije institucija i kriminalne politike, teško je očekivati bržu transformaciju zatvorenog društva i povratak u civilizacijske okvire. Utoliko pre što je i sama nova vlast – ponikla iz Miloševićevog režima i ratne politike – u fazi „pripitomljavanja“ i usvajanja novih standarda ponašanja.

„Vlada Srbije još uvek je na početku mandata, iako je od njenog konstituisanja prošlo godinu dana. Još uvek nije usvojila program sistemskog karaktera. Strukture na vlasti su praktično u stalnoj izbornoj kampanji...

Dominira populizam čiji je prvenstveni cilj popularizacija prvog potpredsednika Aleksandra Vučića. Najizrazitiji primeri za to su hapšenja u borbi protiv korupcije i jačanje socijalne komponente budžeta za 2013. godinu... Unutrašnju politiku, osim populizma, karakteriše i izraziti otpor evropeizaciji i modernizaciji, bez obzira na promenjenu retoriku i sporazum potpisan sa Prištinom. Narodnjaštvo i populizam su samo jedna od manifestacija srpskog nacionalizma koji opstaje kao jedina ideologija...Nesumnjivo je da su neki potezi koje je Vlada povlačila bili izraz pozitivnih nastojanja, pre svega kada je reč o pregovorima sa Prištinom. Sprovođenje Sporazuma tek treba da pokaže da li Vlada iskreno stoji iza njega“.

Ovo su neki od zaključaka u uvodu izveštaja za 2012. godinu, objavljenog pod naslovom “Populizam: urušavanje demokratskih vrednosti”. U poglavlju se takođe konstatuje:

“Demokratska opozicija i organizacije civilnog društva ne reaguju blagovremeno i adekvatno na stanje u društvu, što je posledica zamora, razočarenja, nekoordiniranog delovanja, ali i neodgovornosti, korupcije, primata ličnih i grupnih interesa nad interesom modernizacije zemlje... Bez obzira na brojne kritike EU zbog krize kroz koju prolazi, za Srbiju je proces pridruživanja od ključne važnosti, jer je to jedini način uspostavljanja pravne države i stabilizovanja institucija. To se pokazalo u svim slučajevima pridruživanja EU“.

Osim preporuka Evropskoj uniji, Vladi Srbije, civilnom društvu i međunarodnoj zajednici i uvodnog teksta pod naslovom „Ljudska prava u senci ksenofobije“, godišnji izveštaj Odbora pokriva, na preko 600 stranica, oblasti grupisane u poglavlja – »Pravosuđe“, „Sistem bezbednosti“, »Skuština Srbije«, „Nezavisna regulatorna tela«, „Ekonomska situacija“, »Verske zajednice«,»Diskriminacija«, „Mediji“, „Decentralizacija vs. centralizacija“ „Kosovo“, „Srbija i susedi“ i »Srbija i svet«.

Izveštaj za 2012. godinu objavljen je zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu. Publikacija na je dostupna na sajtu www.helsinki.org.rs, a ograničen broj primeraka i u kancelariji Odbora.

Skraćena verzija izveštaja na engleskom jeziku biće objavljena u elektronskoj verziji i postavljena na sajt do kraja jula 2012. godine.

Beograd, 5. juli 2012.

Acrobat PDF (2.48mb) >>>

 

SVI IZVEŠTAJI

STRANA 1 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment