IZVEŠTAJI

STRANA 1/2

 

SVI IZVEŠTAJI

STRANA 1 ::: 1 | 2

INFO   :::  Izveštaji - STRANA 1 > Iskonski otpor liberalnim vrednostima

 

 

Godišnji izveštaj za 2013

Iskonski otpor liberalnim vrednostima

Beograd, 2. juli 2014.

Acrobat PDF (2.54mb) >>>

Helsinški odbor je objavio četrnaesti po redu godišnji izveštaj o ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji u kontekstu političkih, ekonomskih i društvenih kretanja. Izveštaj konstatuje da u tom pogledu ni u 2013. godini nisu zabeležene promene na bolje; naprotiv, ekonomska i socijalna situacija ukazuje da je većina građana sve ugroženija. Dalje, kada je reč o fundamentalnim ljudskim pravima stanje je i dalje zabrinjavajuće, pre svega kada je reč o manjinama, posebno Romima, LGTB populaciji i drugim osetljivim grupama, kao što su žene, osobe sa mentalnim smetnjama, stariji sugrađani, deca. Deklarativna opredeljenost Vlade za poštovanje ljudskih prava nije dala konkretne rezultate. Institucije sistema su se u međuvremenu još više urušile.

Nova postavljenja promenila su kadrovsku strukturu institucija, ali, nažalost, ne na bolje: uglavnom su postavljeni nekompetentni i neprofesionalni kadrovi. Na delu je i dalje partijska kadrovska politika koja je – slobodno se može reći - još očiglednija nego u prethodnom periodu.

„Ljudska prava su još uvek u senci ksenofobije – nakon dugogodišnje kriminalizacije institucija i kriminalne politike, teško je očekivati bržu transformaciju zatvorenog društva i povratak u civilizacijske okvire. Utoliko pre što je i sama nova vlast – ponikla iz Miloševićevog režima i ratne politike – u fazi „pripitomljavanja“ i usvajanja novih standarda ponašanja... Uočljivo je urušavanje i onih demokratskih iskoraka koji su napravljeni tokom proteklih 13 godina. U 2013. godini, kao i nakon vanrednih izbora 2014. sve je prisutnija tendencija arbitrarnog vladanja i jačanja liderske uloge premijera koji je uspeo za kratko vreme da monopoliše sve poluge vlasti. Koncentracija vlasti na jednom mestu dodatno će otežati proces demokratizacije i liberalizacije društva“.

Ovo su neki od zaključaka u uvodu izveštaja za 2013. godinu, objavljenog pod naslovom „Iskonski otpor liberalnim vrednostima”.

Osim preporuka Vladi Srbije, civilnom društvu, medijima i međunarodnoj zajednici i uvodnog teksta pod naslovom „Trijumf desnice: logičan ishod“, godišnji izveštaj Odbora pokriva, na više od 600 stranica, oblasti grupisane u poglavlja – „Pravosuđe“, „Sistem bezbednosti: zastoj reformi“, „Skuština Srbije: disciplinovana ’vojska’“, „Nezavisna regulatorna tela“, „Ekonomija: pod senkom bankrota“, „Mediji: degradacija profesije“, „Kultura: poraz politike i strategije“, „Obrazovanje: brojni izazovi bez odgovora“, „Otpor decentralizaciji – kočnica razvoju“,„Verske zajednice“, „Manjine“, „Diskriminacija“, „Srbija i region“, „Srbija i svet: postepeno integrisanje u međunarodnu zajednicu“ i „Rusija: Srbija pod nadzorom“.

Izveštaj za 2013. godinu objavljen je isključivo zahvaljujući naporu Helsinškog odbora i njegovih bliskih saradnika, i to samo u elektronskoj formi. Izveštaj u PDF formatu dostupan je na sajtu www.helsinki.org.rs.

Skraćena verzija izveštaja na engleskom jeziku biće dostupna na sajtu u dogledno vreme.

Beograd, 2. juli 2014.

Acrobat PDF (2.54mb) >>>

 

SVI IZVEŠTAJI

STRANA 1 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment