REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA ::: 1

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 1 > Edita Tahiri: Srbija mora da prizna Kosovo pre ulaska u EU

 

 

RAZGOVOR: Ministarka bez portfelja u kosovskoj vladi zadužena za dijalog sa Beogradom

Edita Tahiri: Srbija mora da prizna Kosovo pre ulaska u EU

Srbija krši postignute dogovore * Prava kosovskih Srba daleko veća nego Albanaca na jugu Srbije * EU zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju odnosa sa Kosovom * Suverenitet nad imovinom i sredstvima pripada kosovskoj državi

Autor: Jelena Tasić

8. mart 2015, Danas

U skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumom, asocijacija većinski srpskih opština na Kosovu neće imati izvršna niti nadzorna ovlašćenja, nego koordinatorsku i savetodavnu ulogu. To je srpskoj strani poznato otkad je Briselski sporazum potpisan. Pratim debatu među zvaničnicima u Srbiji - savetujem im da se manu iluzija i razmisle šta je dogovoreno u Briselu. Kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu je u decembru 2013. predstavilo EU Nacrt statuta asocijacije, ali razgovori još nisu počeli zbog kašnjenja u sprovođenju Sporazuma.

Smatramo da će puno i proverljivo sprovođenje dogovora o pravosuđu, zatvaranje "civilne zaštite" i svih srpskih paralelnih struktura obezbediti potrebne uslove za otvaranje pitanja asocijacije, kaže u elektronski vođenom razgovoru za Danas Edita Tahiri, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom.

 

* Zbog čega Priština insistira da se o zajednici srpskih opština (ZSO) razgovara posle sprovođenja svih dogovora i da li je to zapravo kontrazahtev u odnosu na odbijen stav Beograda da "ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori"?

- Pitanje sprovođenja Briselskog sporazuma je zapravo mnogo važnije od samih dogovora - njegova dokaziva primena podstiče napredak dijaloga i omogućava postizanje i drugih dogovora. Ali, Srbija ne samo da je neefikasna u njihovom sprovođenju, nego ih i krši. Između ostalog, ona još podržava paralelne opštinske strukture na severu Kosova, što je u suprotnosti sa Briselski sporazumom. Negativnim potezima, koji sprečavaju normalizaciju stanja u severnom delu Kosova, Srbija šteti sama sebi, jer kao što je poznato, EU joj od januara 2014. ne dopušta da otvori pristupne pregovore. Vreme hipokrizije je prošlo, potrebna je doslednost i kada je reč o "ispunjenju onog što je dogovoreno", u skladu sa evropskim sistemom integracija.

 

* Da li je Priština spremna da sa Srpskom listom napravi neku vrstu nagodbe - "ZSO za zakon o vojsci Kosova", jer je za donošenje ovog zakona potrebna izmena kosovskog Ustava, a za nju su neophodni glasovi Srpske liste u kosovskom parlamentu?

- To su dva odvojena pitanja i ni pod kojim uslovom se ne mogu dovesti u vezu. U našoj državi, nadležnosti i rad institucija definisani su Ustavom Kosova. Vojska Kosova je ustavna kategorija i mi napredujemo u izgradnji bezbednosne arhitekture naše države u skladu sa savremenim NATO standardima. Asocijacije nisu institucije niti su ustavne kategorije u državnoj praksi bilo gde u svetu.

 

* Koliko su tačne najave da će i srpska prosveta i zdravstvo preći u kosovski sistem?

- Kosovo je suverena i nezavisna država koja sprovodi suverena ovlašćenja u svim segmentima javnog života u skladu sa Ustavom i manjinama garantuje prava u skladu sa međunarodnim standardima, uključujući i zdravstvo i obrazovanje. Treba naglasiti da Srbi uživaju veća prava od drugih manjina na Kosovu i u regionu. Na primer, ovlašćeni su da vode više od 25 odsto kosovskih opština, što je petostruko više od njihovog učešća u celokupnom kosovskom stanovništvu; imaju pravo na visokoškolsko obrazovanje; srpski je zvaničan jezik na Kosovu... U poređenju sa pravima manjina u Srbiji, posebno Albanaca u Preševskoj dolini, prava kosovskih Srba su daleko veća. Srbija bi trebalo da unapredi poštovanje legitimnih prava Albanaca i prekine sa diskriminacijom, kao i da prestane da traži specijalna prava za srpsku manjinu dok ih ne obezbedi za manjine koje u njoj žive.

 

* Da li su Beograd, Priština i Brisel makar okvirno dogovorili plan i dinamiku političkog dijaloga? Da li postoji krajnji rok da se pregovori završe i potpiše pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa?

- Poslednji susret na visokom političkom nivou između premijera Kosova i Srbije, uz posredovanje visokog predstavnika EU dao je novi zamah budućnosti i uspehu dijaloga. To je posebno značajno zato što normalizacija odnosa između dve države koje su u prošlosti ratovale doprinosi održivom miru i stabilnosti u regionu i Evropi. Briselski dijalog takođe služi za normalizaciju prilika na severu Kosova i da omogući da se kosovski Srbi na tom području integrišu u kosovski državni sistem. Imajući u vidu dnevni red nastavka dijaloga, Vlada Kosova je u bilateralnim susretima sa EU predstavila svoju poziciju koja obuhvata: demarkaciju međudržavnih granica, poštovanje dobrosusedskih odnosa i nemešanje u suverenitet, gašenje svih njenih paralelnih struktura Srbije na Kosovu, uspostavljanje bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa u skladu sa evropskim i evroatlantskim standardima, međusobno priznavanje dve države, ratnu reparaciju, sukcesiju po principu raspada Jugoslavije, u kojoj je Kosovo bilo jedna od osam federalnih jedinica, kao i da obe države ne smetaju jedna drugoj na putu na evro i evroatlantskim integracijama, uključujući i UN. Dijalog u Briselu smatraće se uspešnim kada se ostvari njegov cilj - da i Kosovo i Srbija postanu članice EU.

 

* Kako se u Prištini gleda na to što je Ustavni sud Srbije prvi Briselski sporazum proglasio političkim dokumentom, a sada se čuju i tumačenja da kao takav nije obavezujući?

- Srbija interno i za potrebe kućnog političkog marketinga može da razmišlja i tumači Briselski sporazum kako hoće, iako je svesna da je to međunarodna obaveza i standard EU. EU je zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom i taj uslov je oličen u Poglavlju 35 u procesu pridruživanja za Srbiju. Srbija je takođe svesna i da će pre ulaska u EU mora da prizna državu Kosovo.

 

* Da li Priština ima međunarodne garancije kad kategorično tvrdi da se u Briselu neće razgovarati o imovini na Kosovu, iako je formalno reč o teritoriji države Srbije, članice UN u njenim ustavnim i međunarodno priznatim granicama, čijom imovinom pod protektoratom UN upravlja Unmik?

- Kao glavni pregovarač Kosova u briselskom dijalogu od njegovog početka, uveravam vas da imovina nikada nije bila niti će biti tema pregovora u Briselu. Pokušaji Srbije da se to pitanje otvori naišli su na nepokolebljivo odbijanje Kosova. Suverenitet nad imovinom i sredstvima pripada kosovskoj državi jer je, naglašavam, Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio legalnost deklaracije o nezavisnosti Kosova.

 

* Kako komentarišete procene mnogih albanskih političara u Prištini da zakon o specijalnom sudu za zločine OVK neće proći u kosovskom parlamentu i šta bi to politički značilo za aktuelnu kosovsku vlast, pogotovo ako bi sud bio pod okriljem UN?

- Nacrt zakona odnosi se na pojedince, a ne na OVK. Ona je međunarodno priznata kao oružana borba kosovskog naroda, čiji je cilj bio pravedan rat protiv srpske genocidne agresije. Oslobodilačku borbu je podržala Severnoatlantska alijansa predvođena SAD, što je rezultiralo NATO intervencijom protiv Srbije i donelo slobodu i mir na Kosovu. Proces izgradnje mira je veoma važan momenat. Podržavamo međunarodnu pravdu i spremni smo da sarađujemo kako bi istina preovladala neosnovane optužbe protiv naših boraca za slobodu, iako je suštinski reč o nepravednom procesu.

 

 

Razlozi za migraciju

 

* Da li bi izjave kosovskih zvaničnika, poput tvrdnje ministar za dijasporu Valjona Muratija da se kosovski Albanci iseljavaju zbog "privilegovanog položaja nealbanskih zajednica, posebno srpske zajednice" mogla da izazove novi talas nasilja nad Srbima na KiM?

- Ne znam za tu izjavu, ali mogu reći da je taj fenomen masovne neprirodne migracije izazvan mnogim spoljašnjim i unutrašnjim razlozima, među kojima su najznačajniji nedostatak slobode kretanja građana Kosova u EU i traganje za boljim ekonomskim uslovima. Ovaj fenomen postoji i u drugim zemljama regiona.

 

 

Srpski ministri u kosovskom timu

 

* Kada se u Briselu bude razgovaralo o ZSO, u čijoj bi delegaciji trebalo da bude kosovski ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić, inače član Upravnog tima za ZSO na KiM, koji je imenovala Vlada Srbije?

- Ministar Marić i drugi srpski ministri u Vladi Kosova položili su zakletvu u kosovskom parlamentu i potpisali izjavu da će poštovati Ustav Kosova. Na osnovu toga oni rade kao ministri države Kosovo, koju predstavljaju i u inostranstvu, uključujući i briselski dijalog.

 

KOSOVO

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment