MULTIMEDIA

STRANA 1/2

 

MULTIMEDIA

STRANA 1 ::: 1 | 2

INFO   :::  Multimedia > Šta hoće žene na desnici?

 

 

Dokumentarni film

Šta hoće žene na desnici?

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 

Autori filma: Izabela Kisić (scenario) i Zlatko Paković (režija)

trajanje: 28 min, 14 sec

 

Na izborima u Srbiji 2014, sa više od 1,7 miliona glasova, pobedila je populistička Srpska napredna stranka nastala izdvajanjem iz ultradesničarske Srpske radikalne stranke. Za druge desničarske i ultradesničarske stranke glasalo je još oko 350.000 birača. Žene iz ovih stranka aktivne su u političkom i društvenom životu Srbije i utiču na javno mnjenje prisustvom u medijima, institucijama kulture, lokalnim samoupravama, univerzitetima i školama. Ovo je film o njima i njihovom uticaju, pre svega na položaj i ulogu žene u društvu i politici.

Neke od desničarki preuzimaju delove iz feminističkih i levičarskih pokreta. Da li se one zaista zalažu za ženska prava ili je samo reč o individualnim strategijama vođenja razgovora?

Šta se krije iza parola desničarki: „ženama ne treba više prava, već više privilegija“ ili „i umna žena, i majka“? Može li populaciona politika biti rešena na demokratski način? Može li se rodna politika desničarki posmatrati izvan nacionalističke politike desničarskih stranaka? Ovo su neke od tema kojima se bavi film.

U filmu govore predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, aktvistkinja pokreta Dveri i novinarka Dragana Kukrić, aktivistkinja SNP 1389 Mirjana Stanković, portparolska Srpskog sabora Zavetnici Milica Đurđević i feministkinje: profesorka Nada Sekulić, predstavnica BEFEM , feminističkog kulturnog centra Jelena Višnjić i magistarka ženskih studija Nađa Duhaček.

 

Autori filma: Izabela Kisić (scenario) i Zlatko Paković (režija).

Tekst čitao: Igor Filipović.

Montaža: Dragoslav Mihajlović.

Snimatelj: Miloš Radivojša.

 

Produkcija: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, 2015.

 

MULTIMEDIA

STRANA 1 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment