MULTIMEDIA

STRANA 1/2

 

MULTIMEDIA

STRANA 1 ::: 1 | 2

INFO   :::  Multimedia > Šta hoće žene na desnici?

 

 

Dokumentarni film

Šta hoće žene na desnici?

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 

Autori: Izabela Kisić i Zlatko Paković

 

Žene iz ovih stranka aktivne su u političkom i društvenom životu Srbije i utiču na javno mnjenje prisustvom u medijima, institucijama kulture, lokalnim samoupravama, univerzitetima i školama. Ovo je film o njima i njihovom uticaju, pre svega na položaj i ulogu žene u društvu i politici.

Neke od desničarki preuzimaju programske delove iz feminističkih i levičarskih pokreta. Da li se one zaista zalažu za ženska prava ili je samo reč o konstrukciji imidza?

Šta se krije iza parola desničarki: „ženama ne treba više prava, već više privilegija“ ili „i umna žena, i majka“?

Može li populaciona politika biti rešena na demokratski način? Može li se rodna politika desničarki posmatrati izvan nacionalističke politike desničarskih stranaka? Ovo su neke od tema kojima se bavi film.

U filmu govore Sanda Rašković Ivić (u vreme kad je bila predsednica Demokratske stranke Srbije), aktvistkinja pokreta Dveri i novinarka Dragana Kukrić, aktivistkinja SNP 1389 Mirjana Stanković, portparolska Srpskog sabora Zavetnici Milica Djurdjević i feministkinje: profesorka Nada Sekulić, predstavnica BEFEM, feminističkog kulturnog centra Jelena Višnjić i magistarka ženskih studija Nadja Duhaček.

Autori filma: Izabela Kisić (scenario) i Zlatko Paković (režija); Tekst čitao: Igor Filipović. Montaža: Dragoslav Mihajlović; Snimatelj: Miloš Radivojša.

Produkcija: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,2015.

 

MULTIMEDIA

STRANA 1 ::: 1 | 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment