PUBLIKACIJE

  Helsinška povelja  |  Helsinške sveske  |  Svedočanstva
Dokumenti  |  Ogledi  |  Ostale publikacije

 

OSTALE PUBLIKACIJE

STRANA ::: 1

INFO   :::  Publikacije > Ostale publikacije > Farbanje demokratije

 

Farbanje demokratije

Boris Varga

Acrobat PDF (2.19mb) >>>

„Sadržajem i autorskim pristupom "Farbanje demokratije" upotpunjuje izdavačkopublicistički korpus dosad objavljenih knjiga u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji novom, intrigantnom dimenzijom. Prvenstveno zbog toga što Vargin "tranzicioni mozaik" obuhvata znatno širi prostor od Srbije i od regiona, dalje put Istoka, prema Kavkazu i Aziji. Zemlje tog ogromnog prostranstva evropskog dvorišta i njenog zaleđa već dugo su u fokusu Borisa Varge.

Najpre kao novinar, sada već i kao ozbiljan analitičar, on strastveno prikuplja, beleži i analizira procese koji se u njima odvijaju. Deo sveta kojim se bavi Vargina knjiga jeste onaj na kom se susreću, pa i sukobljavaju dve civilizacijskokulturološke tradicije, uslovno označene kao evroatlantska i azijska.

Uporedna analiza tranzicione šarolikosti, čiji je deo i Srbija koju u ovoj knjizi nudi autor, nosi dve, rekli bismo, suštinske poruke. Jedna je, svakako, ta da Srbija sa svojim tranzicionim lutanjima i posrtanjima nije jedinstven slučaj. Naprotiv. Druga je ohrabrujuća: zahvaljujući geostrateškom položaju i okruženju, Srbija ima izglednije šanse da uz pomoć i podršku Evropske unije izađe iz sopstvenog začaranog kruga neuspele tranzicije.

 

Seška Stanojlović (iz pogovora)

 

OSTALE PUBLIKACIJE

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment