PANELI I
SKUPOVI

STRANA 1

 

PANELI I SKUPOVI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Paneli i skupovi > Projekcija filma "Nirnberg: lekcija sadašnjice"

 

Projekcija filma "Nirnberg: lekcija sadašnjice"

27. februar 2017.

 

 

  LINKOVI NA OBJAVLJENE VESTI O PROJEKCIJI I TRIBINI

 

Danas - Nirnberg-lekcija sadašnjice

Radio Slobodna Evropa - Nenaučene lekcije Nirnberškog procesa za Balkan

 

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Kuća ljudskih prava prikazali su 21. februara 2017. godine film "Nirnberg: lekcija sadašnjice", nakon čega je usledio razgovor o filmu. Projekcijom filma nastavljena je realizacija projekta čiji je cilj da, uz prikazivanje dokumentarnih filmova i raspravu, podstakne dijalog o najtežim zločinima kod nas i u svetu, ali da se istovremeno i suprotstavi propagandi i relativizaciji zločina.

Projekcije filmova se prikazuju u tek otvorenom bioskopu angažovanog filma u Kući ljudskih prava. "Cilj Helsinškog odbora je da potencira razliku između dobra i zla", poručila je Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora. Pre desetak dana prikazani su filmovi "Dubina dva" u režiji Ognjena Glavonića i "Narod protiv Frica Bauera", reditelja Larsa Kraume. Prvi film govori o masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su tajno 1999. godine pokopana tela ubijenih Albanaca, kako bi se sakrili zločini počinjeni na Kosovu, dok drugi film govori o nemačkom tužiocu koji je Adolf Ajhmana, oficira visokog ranga u nacističkoj Nemačkoj, priveo pravdi.

Treći prikazani film "Nirnberg: lekcija sadašnjice", koautorke i producenta filma Sandre Schulberg, bio je povod za razgovor o tome da li je u uslovima medijske satanizacije Haškog tribunala moguće suočavanje s prošlošću u Srbiji i može li se danas nešto naučiti iz Nirnberškog procesa. Film čini video arhiva sa suđenja u Nirnbergu, kao i video dokumentacija iz predratnog i ratnog vremena.

Nakon obraćanja putem Skajpa Donald M. Ferencza, stručnjaka za međunarodno pravo i osnivača Globalnog instituta za prevenciju agresije, Marija Šajkaš, novinarka i osnivačica organizacije “4 Better media”, istakla je da prikazivanje ovog filma predstavlja vid otpora narastajućem fašizmu i populizmu u Evropi i drugim delovima sveta. Prvo suđenje u Nirnbergu je trajalo od novembra 1945. do oktobra 1946. U ovom Nirnberškom procesu je optuženo 24 ljudi iz vrha nacističke Nemačke za najteža krivična dela i ratne zločine. Sem vojnih komandanata i političara, u odvojenim procesima, na optuženičkoj klupi su se prvi put pojavili biznismeni, bankari, propagandisti, lekari…

„Civilno društvo je bilo prostor gde se do dana današnjeg, bez izuzetka, suočavalo s prošlošću. Tu je naravno i taj fantastični nemački Ustav koji je pravljen detaljno, pažljivo i u stalnom dijalogu sa zločinima koji su počinjeni u Drugom svetskom ratu“, objašnjava Jelena Volić-Helbuš, teoretičarka nemačke književnosti i kulture.

“Za razliku od nemačkog društva koje je i zakonski i identitetski prihvatilo odgovornost za zločine u Drugom svetskom ratu, u Srbiji se to još uvek nije dogodilo kada je reč o ratnim zločinima iz devedesetih”, rekao je politikolog Miloš Ćirić. On je naglasio da “uprkos višedecenijskoj satanizaciji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u srpskoj javnosti, sud iza sebe ostavlja ogromno nasleđe i pruža bogatstvo činjenica koje će progresivnim pojedincima i grupama u Srbiji biti glavni oslonac u suprotstavljanju daljoj relativizaciji odgovornosti srpske države za agresorske ratove i ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.”

Haški tribunal je prvi put priokazao ovaj film 2009. godine, od tada je prikazan u mnogim zemljama, od SAD, preko Čilea do Irana. Prikazivanje filma u Kući ljudskih prava bilo je prvo prikazivanje ovog filma u Srbiji.

Događaj je realizovan uz podršku Heinrich-Böll-Stiftung fondacije.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

PANELI I SKUPOVI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment