PROJEKTI
- ARHIVA -

ARHIVA

 

PROJEKTI - ARHIVA

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Arhiva > Priprema budućih lidera: nastavak programa > Tekst

 

PRIPREMA BUDUĆIH LIDERA: NASTAVAK PROGRAMA

MLADI ŽELE JASNE I KONKRETNE ODGOVORE

Treći u nizu seminara u okviru projekta "Priprema budućih lidera: nastavak programa"

Novi Sad, 6-8. mart 2008.

Zašto ovakvi seminari ne traju duže? - upitala je organizatore jedna od učesnica seminara. Možda bi se u njenom pitanju mogao rezimirati ukupan utisak i ocena ovog trećeg po redu seminara. Posve drugačija elaboracija teme Kosova i istorije od one koju posreduju mediji posebno je zainteresovala učesnike. Način izlaganja, jasan i decidiran stav predavača (Olivera Milosavljević) podstakao ih je ne samo da traže odgovore od predavača, nego i da jedni od drugih traže dodatna objašnjenja. Recimo, na pitanje kako opravdati zahtev Albanaca za nezavisnošću Kosova.

Veliko interesovanje pobudilo je i izlaganje Mikloša Biroa o ulozi lidera u postkomunizmu. Po mišljenju polaznika, lideri u Srbiji više misle o stranačkim i svojim, nego o interesima društva. Retko mogu savladati vlastitu sujetu, što ih sprečava da donose racionalnije odluke, a potpuno su zaboravili na mogućnost da se u društvu može delovati i snagom vlastitog primera. I na ovom seminaru polaznici su predložili da radionice uključe više polaznika, jer bi im tako dale mogućnost da budu još aktivniji i kreativniji u razmišljanjima.

Polaznici su ocenili da je seminar zadovoljio njihova očekivanja. Omogućio im je da prošire znanja, steknu nova iskustva i poznanstva, svestranije sagledavaju neke pojave i dešavanja. Izlaganja su ocenjena kao stimulativna, posebno izlaganje istoričarke Olivere Milosavljević koja je, kako su istakli, "govorila hrabro, jasno, ubedljivo i kompretentno". Novinaru Petru Lukoviću su neki zamerili pristrasnost i politički obojene stavove.

Učesnici seminara smatraju da postoji potreba za organizovanjem ovakvih i seminara na kojima će se više govoriti o ljudskim pravima, nenasilnom rešavanju konflikata, odnosima u multietničkim zajednicama. Po njihovom mišljenju seminari bi trebalo da traju duže.

Volela bih kada bi se ovakvi seminari češće organizovali. Čast mi je što sam učestvovala i želela bih ponovo da učestvujem, istakla je jedna od polaznica.

Napomena:
Pred sam početak seminara došlo je do izmene u programu. Zbog iznenadnih obaveza, publicista Tomislav Žigmanov nije bio u mogućnosti da održi najavljeno predavanje o nacionalnom identitetu. Umesto njega, Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, razgovarao je sa polaznicima o temi "Mediji, nacionalizam, demokratija".

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Balkan Trust for Democracy.

 

 

PROJEKTI - ARHIVA

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment