PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Arhiva > Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira > Tekst

 

GRADIMO MOSTOVE, A NE ZIDOVE:
ULOGA UNIVERZITETA U IZGRADNJI MIRA

Norwegian Helsinki Committee

Studentska razmena Mostar – Novi Sad

25-27. april 2014.

 

U okviru programa pod nazivom „Gradimo mostove, a ne zidove – Uloga Univerziteta u izgradnji mira“, koji Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji sprovodi u saradnji sa Fakultetom za pravne i poslovne studije Dr Lazar Vrkatić iz Novog Sada, a uz podrašku Norveškog Helsinškog komiteta, organizovana je četvrta po redu studentska razmena. Do sada su studenti iz Novog Sada imali prilike da posete Novi Pazar i Tuzlu, a krajem prošle godine bili su domaćini studentima iz Prištine. Ovaj put, organizovana je studentska razmena sa studentima iz Mostara.

Tokom trodnevne posete Mostaru, studenti iz Novog Sada imali su prilike da se druže sa svojim vršnjacima sa Univerziteta Džemal Bjedić iz Mostara, da prisustvuju zajedničkim predavanjima, ali i da posete neka od kulturnih i istorijskih znamenitosti Mostara.

Poseta je obuhvatila zajednička predavanja u okviru predmeta „Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje“, koji se paralelno odvija i na Univerzitetu u Mostaru i na Fakultetu u Novom Sadu.

Dženana Dedić predstavnica organizacije LDA Mostar, predstavljala je studentima projekte koje je ova organizacije sprovodila u svojoj zajednici, naglašavajući koliko je bitno da svaki pojedinac bude aktivan član društva. Ona je studentima ukazivala na moguća polja aktivističkog delovanja u cilju stvaranja bolje lokalne zajednice.

Studenti su takođe imali priliku da slušaju predavanje Acc.prof.dr Ivana Cvitkovića koji je govorio na temu interkulturalnog razumevanja i ljudskih prava. Profesor je govorio o oblicima identita, sa posebnim osvrtom na nacionalni i religijski identitet. Studenti su takođe imali prilike da slušaju izlaganje koje se odnosi na obrazovni sistem i ulozi istog u izgradnji interkulturalnog razumevanja i pomirenja.

Kroz radioničarki rad i putem forum teatra, studenti su zajedno sa dramaturginjom Alma Morić-Djuliman, obradili teme ljudskih prava, predrasuda, stereotipa i značaj timskog rada.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment