PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Arhiva > Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira > Tekst

 

GRADIMO MOSTOVE, A NE ZIDOVE:
ULOGA UNIVERZITETA U IZGRADNJI MIRA

Završena predavanja iz izbornog predmeta
„Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i
pomirenje“

14. jul 2014.

 

Semestar za redovne studente koji pohađaju izborni predmet „Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje“ završen je 3. jula, dodelom sertifikata studentima koji su ga uspešno završili na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu.

Ovo je četvrti po redu semestar koji se organizuje na fakultetu u Novom Sadu u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji, a uz podršku norveškog Helsinškog komiteta.

Studenti su u periodu od marta do jula 2014. godine imali prilike da u okviru izbornog predmeta slušaju predavanja na temu multikulturalizma i interkulturalizma, ljudskih prava, stereotipa i predrasuda, prava pripadnika različitih manjinskih zajednica i osetljivih grupa, ali i da slušaju predavanja na temu raspada Jugoslavije, njene istorije i suočavanja sa prošlošću.

Predavači su bili profesori sa privatnih i državnih fakulteta iz Novog Sada i Beograda, predstavnici nezavisnih institucija, politikolozi, istoričari, predstavnici civilnog sektora.

Za studente je u toku semestra organizovana i studentska razmena sa drugim partnerskim fakultetima u programu „Gradimo mostove, ne zidove – uloga Univerziteta u izgradnji mira“. Tako su studenti iz Novog Sada bili u trodnevnoj poseti fakultetu „Džemal Bjedić“ u Mostaru, a Novi Sad je u junu bio domaćin studentima iz Mostara i Tuzle.

Helsinški odbor u oktobru počinje semestar na fakultetu za tzv. „studente uz rad“. Za predavanja se mogu prijaviti kandidati koji nemaju status redovnih studenata, tj. završili su sa studiranjem ali žele dodatno da se edukuju iz oblasti ljudskih prava, jer smatraju da na taj način mogu dodatno povećati kvalifikacije za obavljanje svog profesionalnog i stručnog poziva.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment