PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Arhiva > Promovisanje nacela tranzicione pravde i kulture odgovornosti u društvu (2010-13) > Tekst

 

PROMOVISANJE NAČELA TRANZICIONE PRAVDE I KULTURE ODGOVORNOSTI U DRUŠTVU (2010-13)

MOGU LI SLOBODA I AUTONOMIJA BITI I OPASNI?

Tribina u okviru projekta "Promovisanje društvene klime na načelima tranzicione pravde i kulture odgovornosti" koji se realizuje uz podršku Norveškog komiteta za ljudska prava

Loznica, 8. juni 2011.

Dvomesečnik Helsinškog odbora "Helsinška povelja" promovisan je u gradskoj biblioteci "Vuk Karadžić" u kojoj se za ovu priliku okupio veliki broj zainteresovanih građana. Osim glavne urednice "Povelje" sa prisutnima su razgovarali istoričarka Latinka Perović, spoljno-politički urednik "Politike" Boško Jakšić i sociolog Ivan Kuzminović iz Helsinškog odbora.

Urednica Seška Stanojlović je i ovog puta istakla konsekventnost uređivačkog koncepta lista i njegovu usredsređenost na suočavanje sa neposrednom prošlošću kao jednom od bitnih pretpostavci za promenu vrednosnog sistema u društvu. U tom kontekstu govorila je i o projekatu promovisanja tranzicione pravde, koji se realizuje u saradnji sa Norveškim helsinškim komitetom i, između ostalog, uključuje i seminare za studente. Takođe, naglasila je da se u tom kontekstu autori "Povelje" bave suštinskom analizom fenomena srpske intelektualne i političke elite koja se tokom cele moderne srpske istorije uvek radije opredeljivala za teritorijalnu ekspanziju nego za modernizaciju i demokratizaciju države i društva. Pozvala se pri tome na inspirativnu knjigu dr Olge Popović-Obradović "Kakva ili kolika država" u izdanju Helsinškog odbora, čiji su primerci ovom prilikom poklonjeni lozničkoj biblioteci.

Istom temom pozabavila se i Latinka Perović koja je rekla da su i modernizacija i demokratizacija došli na dnevni red tek sada kao jedna od pretpostavki za članstvo u Evropskoj uniji. Iako je u jednom, malobrojnijem delu srbijanske elite ta težnja bila prisutna tokom cele moderne istorije Srbije, uvek je nadjačavala ona struja koja je nastojala da ostvari politiku "svi Srbi u jednoj državi". Tako je od 1876. do 1991. vođeno osam ratova, a samo tokom Prvog i Drugog svetskog rata izgubljeno je dva miliona ljudi. "Ta nacionalna ideologija je ostala neokrnjena, opstao je i taj projekat, i to nas vodi u to da ne prihvatamo realnost", zaključila je L. Perović.

O aktuelnim evropskim trendovima, među kojima i neofašizam, a koje nisu nužno samo "pomodne" govorio je Boško Jakšić. On je upozorio i na desničarske ekstremne grupe u Srbiji, kao svojevrsno nasleđe ratnih devedesetih, ali isto tako i posledica sadašnje ideološke konfuzije kada je reč o antifašizmu. "U Srbiji je, praktično zbog partizanskog pokreta koga su predvodili komunisti poništen antifašizam, iako je antifašizam temeljna evropska vrednost", rekao je Jakšić i istakao da u Srbiji kao kontrapunkt desničarskim organizacijama i grupama, koje čine uglavnom mladi, uopšte ne postoje organizacije i grupe levičarskog predznaka.

Ivan Kuzminović je "dugogodišnje teturanje Srbije na evropskom putu" ilustrovao brojnim primerima opstrukcije, propusta, sporog administrativnog i zakonskog prilagođavanja, sumirajući sve to u zaključak da Srbija zapravo ne želi u Evropu. Ovu tezu je slikovito ilustrovao primerom svog malog nećaka koji je na takmičenju u plivanju iskočio iz bazena čim je skočio u vodu, jer je voda bila - hladna!

U fokusu zanimljive rasprave koja je sledila bilo je univerzitetsko obrazovanje, koje su pratili polemički tonovi - neki od prisutnih su zagovarali slobodu i autonomiju univerziteta, koja podrazumeva i nesmetano ispoljavanje stavova i parola poput "nož, žica Srebrenica", dok su drugi, uključujući i paneliste, ukazivali na opasnosti tako shvaćene i "slobode" i "autonomije".

 

GALERIJA:::

  

 

 

 

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment