PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Arhiva > Promovisanje nacela tranzicione pravde i kulture odgovornosti u društvu (2010-13) > Tekst

 

PROMOVISANJE NAČELA TRANZICIONE PRAVDE I KULTURE ODGOVORNOSTI U DRUŠTVU (2010-13)

KRAJ KOSOVSKOG MITA

Tribina u okviru projekta "Promovisanje društvene klime na načelima tranzicione pravde i kulture odgovornosti" koji se realizuje uz podršku Norveškog komiteta za ljudska prava

Beograd, 25. novembar 2011.

Peta po redu tribina u ovoj godini održana je u domu kulture "Vuk Karadžić" u beogradskoj opštini Zvezdara. Osim glavne urednice, na promociji su govorili stalni saradnici časopisa, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, ekonomista Vladimir Gligorov i istoričarka Latinka Perović.

Predstavivši uređivački koncept i orijentaciju glasila Helsinškog odbora, glavna urednica Seška Stanojlović se posebno osvrnula na temu koja je obeležila najnoviji broj časopisa pod naslovom "Kraj kosovskog mita." U tom kontekstu ona je podsetila da se upravo ovih dana, dok traje "dramatično odbrojavanje do 9. decembra" (kada će u Briselu biti doneta odluka o kandidaturi za članstvo Srbije u EU) aktuelna vlast nalazi pred sudbonosnim odlukama. Istovremeno, vlast se nalazi i pod velikim pritiskom antievropskih snaga.

"Granični prelazi Brnjak i Jarinje su tačka u kojoj se sada koncentrisao otpor celog konzervativnog bloka, formalnih i neformalnih centara moći, crkve, medija i drugih, svih onih koji se protive evropskim integracijama Srbije".

Sonja Biserko je kratko podsetila na istorijat jugoslovenske krize, a potom se fokusirala na zbivanja "na i u vezi" Kosova. Kako je istakla, strategija Beograda je, pošto je počeo dijalog Beograd-Priština o "tehničkim pitanjima", bila podela Kosova o kojoj se prvi put otvoreno počelo govoriti u proleće 2011 (iako je to zapravo i jedina strategija koju je Beograd imao od početka jugoslovenske krize). Iluziju da je ta opcija moguća brutalno je prekinula nemačka kancelarka Angela Merkel koja je nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pred novinarima iznela ono što je "u četiri oka" poručila Tadiću. Povodom zahteva nekoliko desetina hiljada kosovskih Srba da dobiju rusko državljanstvo, komentarisala je kako Rusija samo koristi situaciju jer je za nju Srbija "dvorište" iz koga kontrološe Evropsku uniju sa kojom sama nastoji da ima dobre odnose. "Bilo bi veoma dobro da Srbija 9. decembra dobije kandidaturu za članstvo u EU, prvenstveno zbog toga što je ovdašnja elita nesposobna da profiliše realni nacionalni interes", rekla je.

Problem Srbije sa Evropskom unijom (EU) proizlazi iz činjenice da je EU zasnovana na pravilima, a ovde se to ne razume, rekao je Vladimir Gligorov. Najveću pažnju publike izazvalo je njegovo tumačenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti - po kojoj su, kako je rekao, institucije Srba na severu Kosova apsolutno nelegalne. Rezoluciju 1244 Gligorov je inače uzeo kao ilustraciju kako se u ovdašnjoj javnosti manipuliše poluistinama, a veoma često se pokazuje nepoznavanje i nerazumevanje temeljnih postulata na kojima počiva međunarodno pravo. On je kao primer naveo "suverenitet", odnosno njegovu terminološku apsolutizaciju koja je je u potpunom neskladu sa onim šta suverenitet stvarno znači. "Suverenitet znači ispunjavanje obaveza (jedne zemlje) prema inostranstvu", rekao je on, dodajući "Ako Grčka ne može da vraća dugove, ona nije suverena". Prema Gligorovu, posledica aktuelnih previranja u okviru EU verovatno će biti federalizacija sistema odlučivanja i veća fiskalna integracija.

"Ako je u središtu drame sadašnjeg društvenog i političkog trenutka odnos prema Evropi, treba reći da je to večita dilema Srbije otkako postoji kao moderna država", rekla je Latinka Perović. U međuvremenu, u mnogim aspektima - demografski pad, najstarije stanovništvo, činjenica da 80 posto mladih ne vidi perspektivu ovde i slično - Srbija je "dotakla dno". Važno je međutim, što je u takvim okolnostima došao zahtev iz društva - inicijativa "Preokret" - koji se vezuje za evropsku perspektivu. Ona je takođe naglasila da postoji tendencija da se za sve što se sa Srbijom dogodilo u poslednje dve decenije "pojedinci amnestiraju", a to je teško održiva politička filozofija. To isto važi i za inicijative da se, na primer, bojkotuju izbori ili da se glasa "belim listićima", što je politički potpuno pogrešno, jer postoje različite opcije i alternative među kojima građani mogu da nađu sopstveni izbor.

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment