SANDŽAK

STRANA 1

 

SANDŽAK

STRANA ::: 1

INFO   :::  Sandžak > Koja sloboda se osvaja karikaturama?

 

Koja sloboda se osvaja karikaturama?

Novi Pazar, 3. mart 2015.

SandžakPress: Održana tribina “Mladi protiv ekstremizma u Sandžaku”

SandžakPress: Studenti IUNP-a učestvovali u radu seminara “Religija kao pokretač dijaloga”

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i omladinska grupa Odbora „Mladi u akciji“ organizovali su javnu tribinu „Religija kao pokretač dijaloga“ u utorak 3. marta 2015. godine u Kulturnom centru Novog Pazara. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragan Veselinov, sociolog religije Srđan Barišić i direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić otvorili su teme radikalnog islama, slobode govora, verskih sloboda i multikulturalizma u Evropi, nudeći učesnicima odgovore na pitanja kao što su „Šta je radikalni islam?“, „Koja sloboda se osvaja karikaturama?“, „Koji su razlozi odlaska u radikalizam i na ratišta?“ i slična. Skup je moderirao koordinator novopazarske omladinske grupe Helsinškog odbora Anel Grbović, a prisutnima se takođe obratio gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Profesor Veselinov je zastupao stanovište da Evropa mora da brani princip sekularne države zato što su religije ravnopravne samo u okviru sekularnog društva. Dijalog o tome je odavno otvoren, rekao je, ali da ga treba konstantno unapređivati. Ivan Ejub Kostić naglasio je da se termin radikalni islam veoma subjektivno koristi: samo različita tumačenja islama mogu biti radikalna, ali ne i sam islam. Govorio je i o razlozima koji dovode do radikalizacije određene grupe muslimana, istakavši da je to pitanje veoma složeno, jer uključuje brojne socijalno-ekonomske okolnosti. Srđan Barišić je govorio o suprotstavljenosti dva prava u slučaju Šarli Ebdo (zaštiti veroispovesti i slobodi izražavanja) u kontekstu pravosuđa. On je zaključio da sekularna država koja odgovara za sve građane mora biti beskompromisna u zaštiti verskih prava.

Panelisti su uspešno motivisali prisutne da debatuju i iznesu svoja mišljenja o svim temama. Dinamična debata okupila je veliki broj građana Novog Pazara, među kojima je bio i veliki broj mladih. Tribina je održana u okviru projekta „Reach Out Sandzak II“ koji Helsinški odbor i Omladinska grupa iz Novog Pazara realizuju uz podršku Ambasade SAD.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SANDŽAK

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment