SAOPŠTENJA

STRANA 2/8

 

SVA SAOPŠTENJA

STRANA 2 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

INFO   :::  Saopštenja - STRANA 2 > Apel Skupštini Srbije - smeniti ministre koji ruše vladavinu prava

 

Apel Skupštini Srbije -
smeniti ministre koji ruše vladavinu prava

Beograd, 31. januar 2015.

Kuća ljudskih prava i demokratije, organizacije civilnog društva, građanke i građani, zahtevaju od skupštine Srbije da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ministara Bratislava Gašića, Nebojše Stefanovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Vulina. Četiri ministra već godinama kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije. Ministar odbrane Bratislav Gašić grubo je povredio zakone Srbije odbijanjem saradnje sa Zaštitnikom građana i naknadnim neodgovornim odbranama takvog poteza.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pored činjenice da se priključio napadu na Zaštitnika građana i pokušao svesno da zvanične dokumente MUP-a predstavi kao „stavove i izjave pojedinaca“, morao je biti razrešen odmah čim se saznalo da je njegov doktorski rad plagijat. Krađa tuđeg intelektualnog dela predstavlja nepremostivu prepreku za obavljanje javne funkcije. Ministar pravde Nikola Selaković izazvao je svojim postupcima i zakonskim predlozima četvoromesečni štrajk advokata i paralizu pravnog sistema u zemlji. Pored toga, razrešenje Selakovića preporučila je i direktorka Agencija za borbu protiv korupcije. Preporuke ovog nezavisnog tela moraju biti ozbiljno razmotrene i po njima bi trebalo da se postupi, ukoliko se želi uspostavljanje vladavine prava u Srbiji.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin napravio je ogroman broj zakonskih prekršaja zbog kojih hitno mora biti razrešen sa funkcije. Poslednji u nizu je napad na Zaštitnika građana u emisiji na Studiju B 17. januara 2015. Podsećamo javnost da je ministar Vulin morao biti smenjen i zbog pokušaja pronevere skoro 2 miliona evra iz državnog budžeta koji se dogodio u njegovom ministarstvu, kao i zbog uvođenja prinudnog rada za korisnike socijalne zaštite.

Urušavanje vladavine prava, krivična dela i pokušaj rušenja nezavisnih institucija zahtevaju hitnu reakciju Skupštine Srbije. Parlamentarna demokratija i pravna država u Srbiji nikada nisu do kraja učvršćene. One se danas nalaze pod novim udarom, pre svega delovanjem ministara u Vladi Srbije. Skupština Srbije dužna je da se odredi prema ovakvom ponašanju izabranih funkcionera i da pokaže da je stvarno kontrolor izvršne vlasti. Odbijanje poslanika da pokrenu proceduru za smenu četiri ministra poslalo bi poruku javnosti da vladajuća većina stoji iza ovakvog delovanja. Sva odgovornost danas je na poslanicima Skupštine Srbije i oni moraju da pokažu da su dostojni funkcija na koje su ih građani izabrali.

 

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:

Građanske inicijative

Beogradski centar za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava

YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava

Centar za praktičnu politiku

 

Centar za evroatlantske studije

Birodi

BIRN

NVO Millenium Kragujevac

Centar za razvoj neprofitnog sektora

Građanska akcija Lingva

Regionalni centar za manjine

Impuls Tutin

Urban In

Edukacioni centar Leskovac

Centar za ljudska prava Niš

Žene za mir Leskovac

BAZAART

Habče

Astra

Sandžački odbor za ljudska prava

Labris

Argus

Udruženje žena Peščanik

NVO Fotos

Link plus

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine

Centar za razvoj civilnih resursa

Žene u crnom

Nezavisni ženski centar

Viktimološko društvo

Fotos

Dragan Popović

Milan Antonijević

Sonja Biserko

Vesna Petrović

Maja Stojanović

Slobodan Georgijev

Miša Brkić

Vesna Rakić Vodinelić

Vesna Pešić

Jelena Milić

Branislav Trifunović

Nikola Jovanović

Slaviša Lekić

Predrag Blagojević

Nikola Parun

Goran Miletić

Pavle Dimitrijević

Zoran Gavrilović

Gordana Igrić

Aleksandar Bratković

Aida Ćorović

Gordana Perunović Fijat

Aleksandar Kraus

Nina Živanović

Dejan Perić

Antal Bozoki

Radmila Gerov

Nataša Mijatović

Radovan Kupres

 

SVA SAOPŠTENJA

STRANA 2 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment