SAOPŠTENJA

STRANA 7/8

 

SVA SAOPŠTENJA

STRANA 7 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

INFO   :::  Saopštenja - STRANA 7 > Getoizacija Roma u Srbiji

 

Getoizacija Roma u Srbiji

Beograd, 27. juni 2009.

 

Već više od deset dana, po odluci gradskih vlasti Beograda, Romi žive u naselju ograđenom žicom. Odluka je doneta povodom priprema za održavanje Univerzijade 2009, jer, po rečima gradonačelnika Đilasa, "grad neće dozvoliti da divlja naselja koče razvoj". Izgovor za podizanje žičanih barijera bilo je navodno i pitanje bezbednosti. Ovu vrstu licemernog pravdanja segregacije i getoizacije Roma su podržale sve institucije Vlade Srbije.

Kako "ruglo grada" ne bi video svet, sloboda kretanja Roma oko univerzitetskog sela Belvil je maksimalno ograničena. O tome "brine" veliki broj policajaca i privatnog obezbeđenja, koji su danonoćno stacionirani na punktovima oko romskih naselja i u samom naselju gde patroliraju sa policijskim psima. Romi su izloženi stalnoj torturi, pretnjama, i to posebno u slučajevima kada gradske patrole doznaju da su komunicirali sa osobama koje će o tom ponižavjućem tretmanu obavestiti širu javnost. Preti im se zatvaranjem, vređaju se na rasnoj i etničkoj osnovi, a zabeleženi su i slučajevi batinanja od strane "čuvara".

Helsinški odbor za ljudska prava (HO) je pokušao da preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada (koji je jedna od najnadležnijih institucija za rešavanje problema romske populacije) sazna da li se ovim ljudima, kojima je uskraćeno osnovno ljudsko pravo - pravo na slobodu kretanja- obezbeđuju uslovi za život. Hrana, zdravstvena zaštita, pravo na rad, uprkos obećanjanjima nadležnih institucija, nisu dostupni ovim ljudima. Cisterne sa vodom su neredovne, a na hranu će, kako saznaje HO, još čekati, jer je reč o "dugoročnoj proceduri". Kola hitne pomoći, koja su ranije imala slobodan prolaz u naselje, sada zbog ograde ne mogu da uđu. Isti je slučaj i sa kamionima koji bi odvozili prikupljeni karton - posao od koga Romi u Srbiji najviše mogu da zarade. Iz dana u dan situacija se pogoršava - postavljaju se nove barijere od žice i kamenih stubića, kojima su blokirani jedini preostali prolazi za vozila hitne pomoći i potrebne kamione. Prema poslednjim informacijama, i sami stanari naselja bivaju zaustavljani na policijskim punktovima uz pretnje i višesatna zadržavanja od strane policije i privatnog obezbeđenja. Romi su takođe izloženi i većoj opasnosti od napada neonacističkih organizacija, a garancija zaštite od strane policije ne postoji.

Ovakvo stanje je samo nastavak brutalnog i neodgovornog ponašanja gradskih vlasti koje su u aprilu, takođe u sklopu priprema za Univerzijadu, na nelegalan način porušile barake u kojima žive Romi, ostavljajući ih danima nakon toga bez smeštaja. Isti scenario se ponovio u oba slučaja - vlasti prvo odluče i sprovedu nešto, a zatim se brinu o konsekvencama. Sve se to događa u vreme kad Srbija predsedava Dekadom Roma. Jedan od prioritetnih ciljeva na koje se Srbija obavezala bilo je rešavanje stambenih problema Roma. Ali, umesto brige o ovoj, socijalno najugroženijoj grupi ljudi i stvaranja ozbiljne i dugoročne strategije popravljanja njenog položaja, svedoci smo modernih logora u glavnom gradu, koje čuva drzava.

Ukazujući na tragičan položaj Roma, Helsinški odbor za ljudska prava poziva sve nadležne institucije da ukinu sve restrikcije kojima su izloženi. Zahtevamo da nadležni, bez odlaganja, uklone ogradu i omoguće slobodu kretanja svim svojim građanima. Pozivaju se takođe, misija OEBS, Savet Evrope i Delegacija Evropske komisije da spreče ove rasističke metode, jer položaj i tretman Roma ima međunarodni značaj.

 

SVA SAOPŠTENJA

STRANA 7 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment