SAOPŠTENJA

STRANA 3/8

 

SVA SAOPŠTENJA

STRANA 3 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

INFO   :::  Saopštenja - STRANA 3 > Kuća ljudskih prava i demokratije apeluje na BiH da kazni napadače na učesnike...

 

Kuća ljudskih prava i demokratije apeluje na BiH da kazni napadače na učesnike Međunarodog festivala kvir filma "Merlinka" u Sarajevu

Beograd, Sarajevo, Zagreb, 05. februar 2014.

Kuće ljudskih prava u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, pozivaju institucije Bosne i Hercegovine da strogo osude i kazne napade na učesnike Međunarodog festivala kvir filma "Merlinka" u Sarajevu u prostorijama Art bioskopa "Kriterion". Napad se odigrao 01. februara 2014. godine i tom prilikom povređena su tri učesnika. Ono što je posebno alarmantno, jeste da su osobe koje su učestvovale u napadu starosne dobi između 18 i 25 godina.

Dopuštanjem ovakvih incidentata i propuštanjem da kazni počinioce u što kraćem mogućem roku, nadležne institucije Bosne i Hercegovine ugrožavaju ostvareni napredak na polju zaštite ljudskih prava. Kuće ljudskih prava ovom prilikom napominju da:

 

Deklaracija UN o braniteljima ljudskih prava ističe da svako ima pravo da pojedinačno i zajedno sa drugima, unapređuje i zalaže se za zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda na nacionalnom i međunarodnom nivou, što stvara određenu obavezu i za državu.

Bosna i Hercegovina, u svetlu evropskih integracija, mora reagovati na adekvatan način na ovakve incidente u cilju unapređenja stanja ljudskih prava i smanjenja široko rasprostranjene diskriminacije LGBT osoba. Prema poslednjem Izveštaju Evropske Komisije o napretku BiH u procesu evropskih integracija, LGBT aktivisti su i dalje česta meta napada, pretnji i uznemiravanja.

Potrebno je pozvati na direktnu odgovornost institucije i organe Ministarstva unutrašnjih poslova koji su doneli odluku da se skup ne obezbeđuje, budući da u trenutku napada na učesnike mesto nije obezbeđivala policija.

Izražavamo visoku zabrinutost za stanje LGBT prava u BiH, jer je potpisnica velikog broja međunarodnih akata kojima se štite ljudska prava i prava branitelja ljudskih prava. Obaveza države je da poštuje prava LGBT osoba, te da im omogući uživanje istih i pruži zaštitu. Ovakav fizički napad jasan je pokazatelj niske tolerancije prema LGBT osobama i braniteljima ljudskih prava i apelujemo na hitno kažnjavanje počinilaca i odgovornih institucija i lica.

Propuštanjem institucija da reaguju na ovakav otvoren čin nasilja prema grupi ljudi, isključivo na osnovu njihovog seksualnog opredeljenja, daje se loš primer i otežava borbu za ostvarivanje većeg nivoa zaštite ljudskih prava u celom regionu. Činjenica da su u pomenutom napadu, među povređenim osobama bili i državljani Republike Srbije, stvara obavezu ne samo za institucije BiH da reaguju, nego i za Srbiju koja je dužna da štiti svoje svoje građane, posebno kada su u pitanju pripadnici ugroženih grupa. Isti primer trebalo bi da slede nadležni organi ostalih država regiona, jer su slični incidenti i napadi na LGBT osobe i branitelje nažalost i dalje česti, a reakcije instituicija spore i neadekvatne.

Sve države regiona moraju doprineti borbi protiv ovakvih incidenata, u cilju što veće zaštite i promocije ljudskih prava. Očekujemo od državnih institucija, medija, ali i samog društva da aktivno promovišu pravo na različitost, jer nije dovoljno samo reagovati na incidente, potrebno je sprečavati ih. U suprotnom, svi međunarodni ugovori, zakoni i obavezujuće odredbe ustava ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

 

 

 

Kuće ljudskih prava koje čine:

 

BEOGRAD:

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Beogradski centar za ljudska prava

Građanske inicijative

Centar za praktičnu politiku

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 

SARAJEVO:

Tranziciona pravda, odgovornost i sjećanje u Bosni i Hercegovini

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini

Renesansa

Srpsko građansko Vijeće

 

ZAGREB:

B.a.B.e.

Centar za mirovne studije

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Građanski odbor za ljudska prava

Udruga za promicanje istih mogućnosti

Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Svitanje

 

Beograd, Sarajevo, Zagreb 05. februar 2014. godine

 

SVA SAOPŠTENJA

STRANA 3 ::: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment