PUBLIKACIJE

  Helsinška povelja  |  Helsinške sveske  |  Svedočanstva
Dokumenti  |  Ogledi  |  Ostale publikacije

 

SVEDOČANSTVA

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Publikacije > Svedočanstva - STRANA 2 > Vukovarska tragedija 1991:

 

 

SVEDOČANSTVA 31, knjiga 2

Vukovarska tragedija 1991: U mreži
propagandnih laži i oružane moći JNA - tom II

Priredila i uredila Sonja Biserko

Acrobat PDF (4.48mb) >>>

 

Knjiga predstavlja deo kontinuiranog napora Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji da dokumentuje stvarne uzroke raspada Jugoslavije. Materijali i dokumenti sakupljeni u ovoj knjizi doprinose razumevanju političkog i društvenog konteksta koji je prethodio ratu. Zbog toga ovo izdanje spada u korpus nezaobilaznih izvora za istraživače koji se bave aktuelnom istorijom balkanskog regiona.

"Kada je postalo jasno da je opstanak Jugoslavije neodrživ ili, kako kaže Milorad Ekmečić, kada je 'građanski rat srušio jugoslovensku ideju za koju su se Srbi najupornije i najduže borili', srpski intelektualci lansiraju drugi cilj - jedinstvo srpskog naroda. I predstavnici SPC podupiru takve ciljeve, a mitropolit Amfilohije Radović kaže da bi 'kičmena moždina tih ujedinjenih zemalja ... koja se ponovo oblikuje uprkos teškoća ... bila Srbija, Crna Gora ... istočna Hercegovina, jedan dobar deo Bosne i Bosanske Krajine i Srpska Krajina'.

Hrvatska je bila jedini ozbiljni protivnik velikosrpskog projekta. Omogućavanje Sloveniji da izađe iz SFRJ bio je samo uvod u obračun sa Hrvatskom. Puštanje Slovenije Milošević je formulisao kao 'sužavanje fronta otpora'. Kratkotrajni rat u Sloveniji bio je simulacija i u funkciji kompromitacije saveznog premijera Ante Markovića. Paralelno su vršene pripreme za rat u Hrvatskoj. U prvobitnom planu bilo je predviđeno da cela Hrvatska ostane u budućoj Jugoslaviji. Međutim, ubrzo se od toga odustalo i prešlo na plan RAM koji je obelodanjen na zatvorenoj sednici SIV 18. septembra 1991. godine kada je premijer Marković izneo da postoji takav plan. Nedeljnik 'Vreme' je potvrdio da takav plan 'nije nikakva fikcija nego označava povlačenje zapadnih granica Srbije, stvaranje okvira za neku novu Jugoslaviju u kojoj bi svi Srbi, sa svojim teritorijama, živeli u istoj državi'", kaže se između ostalog u obimnom uvodu ove dvotomne knjige.

Knjiga o vukovarskog tragediji je peta u seriji izdanja štampanih u okviru projekta "Suočavanje sa dominantnom ideološkom matricom u Srbiji" kojeg je podržalo Savezno ministarstvo inostranih poslova Savezne Republike Nemačke.

 

Acrobat PDF (4.48mb) >>>

 

SVEDOČANSTVA

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment