TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

HAŠKI TRIBUNAL

STRANA 1/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Tranziciona pravda > Haški tribunal - STRANA 1 > Zašto je Nirnberški proces bolji od haškog?

 

Zašto je Nirnberški proces bolji od haškog?

Sudovanje u Nirnbergu za suce i tužitelje nije bilo stvar izgradnje karijera i egzistencijalno pitanje, nego doprinos globalnoj afirmaciji zaštite ljudskih prava.

 

Piše: Davor Gjenero

19. april 2015 | AlJazeera

Veliko razočaranje liberalnim je demokratima u Hrvatskoj u posljednje vrijeme uzrokovao donedavni hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Lobirajući u intervjuu za svoju kandidaturu za suca Ustavnog suda, izgovorio je nečuvenu rečenicu, da su državni tužitelji poput vanbračne djece koju nitko ne voli.

Najviše je buke izazvala upotreba konzervativnog stereotipa o voljenoj i nevoljenoj djeci, ali je daleko opasniji smisao rečenice da državni tužitelji nisu javno omiljeni. Problem s bivšim hrvatskim glavnim državnim tužiteljem, koji se, doduše, nije proslavio u procesuiranju ratnih zločinaca, niti kao prvi čovjek tužiteljstva, a niti svojevremeno kao zamjenik regionalnog (i civilnog, i vojnog) tužitelja, dakle, kao operativac, ali je bio izrazito popularan dok je zbog korupcije proganjao najviše rangirane (doduše, tada već bivše) državne funkcionare.

Glas žrtve

Tužitelj je glas žrtve, dakle, osoba koja obavlja izrazito važan društveni posao. Žrtve krivičnih djela, dakle, i ratnih zločina i njihove obitelji, uzdaju se u tužitelja kao u zadnjeg zaštitnika njihovih interesa, a većina društva mora s poštovanjem gledati na njegov rad.

Samo počinitelji zločina i njihov najbliži krug ne vole, preziru, mrze i podcjenjuju dobre tužitelje. Takva je koncepcija uloge tužitelja u društvu vladavine prava i jednakosti svih pred zakonom.

Nažalost, naši su tužitelji uglavnom obrazovani u drugom vrijednosnom sustavu, u sustavu neograničene državne moći i političke manipulacije pravosuđem, a prije svega tužiteljstvom, koje je uvijek vladina agencija. Tužitelja, koji je „na lancu“ i kontroliran od nosilaca državne moći, nitko ne voli, kako to primitivnim rječnikom objašnjava bivši hrvatski državni tužitelj. Takvi tužitelji „grizu“ kad im politički gospodari to narede, a okreću glave kad „gazde“ to od njih očekuju.

Zbog takva dominantnog mentaliteta u domaćim pravosuđima na području bivše Jugoslavije, UN je inicirao osnivanje Međunarodnog kaznenog sudišta, ad hoc tribunala koji je, zahvaljujući UN-ovu autoritetu, bio zamišljen kao privremena institucija iznad domaćih pravosuđa, koja je trebala uspostaviti potpunu političku neutralnost, afirmirati poštovanje prema žrtvi i suditi svima jednako, prema težini počinjenih zločina.

Umjesto sudišta, koje bi afirmiralo temeljna ljudska prava i efikasno, u jasnom, efektnom i brzom suđenju osudilo najvažnije inicijatore i neke od počinitelja ratnih zločina u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, uspostavljen je spor, neefikasan mehanizam, koji je najprije „gubio vrijeme“ na suđenje marginalnim akterima, a „upropastio“ suđenja „kapitalcima“.

Slobodan Milošević, kao glavni izazivač rata i ratnih zločina, nije osuđen, jer mu je uspjelo poigravati se Sudištem i procedurom na Tribunalu. Prije izricanja presude, na primjer, ubio se i okupacijski gradonačelnik Vukovara, koji je organizirao pogon svojih sumještana „krive nacije“ i prokazivao susjede kojima se poslije gubi trag u masovnim grobnicama.

 

Tipičan dio birokratije

Sudište je više sudilo vojnim zapovjednicima nego li političkim inicijatorima zločina, a i u suđenju vojnicima nije za javnost prepoznatljivo razdvojilo one koji su sudjelovali u ratu kao mobilizirani ili profesionalni vojnici i ispunjavali naredbe radeći normalan vojnički posao, od onih koji su pripadali političkoj nomenklaturi, ratovali radi ostvarivanja političkih ciljeva i pritom pretpostavljali da su ratni zločini, pa i genocid, „dio posla“.

Upravo je ovakvo razlikovanje bilo najveći povijesni doprinos Nürnbergških procesa, koji su afirmirali supremaciju zaštite prirodnoga prava i temeljnih ljudskih prava u odnosu na pozitivno pravo. Za razliku od Nürnbergških procesa, koji su bili brzi i efikasni i koji su snažno djelovali na suočavanje s ratnim zločinima, prije svega, njemačkog naroda, ali su uspostavili i temeljne standarde zaštite prirodnih prava za cijelu Europu, Haagu to uopće nije pošlo za rukom.

Sudovanje u Nirnbergu za suce i tužitelje nije bilo stvar izgradnje karijera i egzistencijalno pitanje, nego doprinos globalnoj afirmaciji zaštite ljudskih prava. Te sreće s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nismo imali. Od početka se ta institucija oblikovala kao tipičan dio UN-ove neefikasne birokracije, a međusobni politički ratovi utjecajnih skupina u Sudu uglavnom su njegovu osoblju bili važniji od posla radi kojeg su okupljeni – kažnjavanja ratnih zločina i pomoći postjugoslavenskim društvima da se suoče s crnim stranama vlastite nedavne prošlosti.

Kalvarija, što ju je Sud prošao sa suđenjem Vojislavu Šešelju, već je pokazala da je glavnina aktera u sudskoj hijerarhiji dosegla razinu svoje nesposobnosti i da je taj sustav sve manje sposoban proizvesti bilo kakav pozitivni efekt. Puštanje Šešelja na slobodu, bez garancija i mehanizama koji će osigurati njegov povratak u Haag, te ratovanje između raspravnoga i žalbenog vijeća, odnosno klanova, kojima pripadaju suci u ta dva tijela, drastično su narušili zadnje ostatke autoriteta tog Suda.

Tragikomičan rasplet s puštanjem aktera, koji je najdulje bio bjegunac od međunarodne pravde, Gorana Hadžića, samo je „šlag na tortu“. Na sreću, proces protiv Ratka Mladića odvija se koliko-toliko normalno, iako ovaj despotski vojskovođa, koji je osmislio i zapovjedio najgore zločine, pa i genocid, pred sucima vješto izigrava dementnog zastavnika, a strahote zločina, što su ih činili njegovi podređeni, ne dopiru do njegovih pristaša.

 

Najgore emocije

Šešeljev povratak u Srbiju na površinu je iznio najgore emocije. U regiji, prije svega, u Hrvatskoj, antagonizam prema njegovu ponašanju, retorici i postupcima ubrzo se pretvorio u antagonizam prema susjednoj državi. Državni funkcionari u Srbiji, mislili su da je dovoljno ignorirati Šešelja i da će se „duh vratiti u bocu“, ali pokazuje se da je zloduhu iz devedesetih uspjelo načeti proeuropsku atmosferu koju je Vučićeva vlada počela uspostavljati.

Vlada u Beogradu nije iskoristila niti njegov najgori incident, spaljivanje hrvatske zastave pred zgradom suda, u prisutnosti policije, u trenutku kad je u Haagu već bilo zatraženo njegovo vraćanje u pritvor, da ga pritvori i pokrene proceduru transfera u Haag.

Goran Hadžić tek je neinteligentni izvršitelj, sudionik u zločinačkom poduhvatu, koji se slučajno našao na formalno visokoj političkoj poziciji, a zapravo, u pravom smislu riječi, nikad nije bio sposoban donositi političke odluke. Tako niti na privremenoj slobodi neće činiti drugu štetu, osim one simboličke.

Međutim, Šešelj je svima zorno pokazao nekoliko teških istina: međunarodna pravda nije uspostavljena i nije efikasna, države u regiji još nisu demokratski konsolidirane i politički se ne znaju nositi s takvim protudemokratskim štetočinom i provokatorom, kakav je Šešelj, a domaće sudbene vlasti uglavnom još nisu izašle iz autoritarne paradigme u kojoj je sudstvo samo sluškinja politike.

 

HAŠKI TRIBUNAL

STRANA 1/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment