TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

HAŠKI TRIBUNAL

STRANA 1/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Tranziciona pravda > Haški tribunal - STRANA 1 > Šešelju se oduzima mandat ako ga osude u Hagu

 

Šešelju se oduzima mandat ako ga osude u Hagu

Ako lider SRS-a Vojislav Šešelj uđe u parlament a Hag mu izrekne pravosnažnu presudu od najmanje šest meseci zatvora, njemu će automatski biti oduzet mandat, pišu "Večernje novosti".

 

18. mart 2016, RTS

 

Zakon o izboru narodnih poslanika u članu 88 predviđa da parlamentarcu prestaje mandat pre roka ako je u konačnoj presudi osuđen bezuslovno na minimum pola godine zatvora.

U RIK-u je, naime, 2003. doneta odluka koja se odnosi na haške optuženike u kojoj piše da mogu biti birani za poslanike jer i za njih važi pretpostavka nevinosti, a mandat im prestaje automatski ako budu osuđeni na šestomesečnu kaznu zatvora.

Izricanje prvostepene presude Šešelju zakazano je za 31. mart, a do konačne odluke, ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima iz Haga, može proći oko dve godine. Sudije će toga dana posle čitanja prvostepene presude saopštiti i da li će on konačnu reč Tribunala moći da sačeka u Beogradu ili će tražiti njegovo izručenje u Sheveningen.

U igri je više scenarija. U slučaju da haški optuženik sa najdužim stažom dobije kaznu jednaku godinama koje je već odležao, ili onu čije bi dve trećine bile baš onoliko koliko je proveo u zatvoru, sudije će najverovatnije odlučiti da konačni ishod sačeka kod kuće.

Ako dobije više, onda će, gotovo je izvesno, tražiti njegovo izručenje, prenose Novosti. Jasno je da kod oslobađajuće presude, Šešeljev povratak u Hag ne bi ni bio opcija.

Predsednik radikala rekao je juče da, iako mu je Hag ostavio mogućnost da prati izricanje presude putem video-linka, on to neće učiniti. Šešelj tvrdi da ima informacije da će mu kazna biti 25 godina zatvora.

"Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić preneo je hrvatskim zvaničnicima da ću biti osuđen na 25 godina zatvora. To govorim da bi javnost znala da je Vekarić hrvatski špijun", rekao je Šešelj.

Vekarić je Novostima kratko rekao: "To su gluposti."

Tužilaštvo u Hagu je u završnoj reči tražilo da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj – da bude oslobođen.

 

Izdvojeno mišljenje sudije Nijanga

Na odluku Pretresnog veća da Šešelj ne mora da bude u sudnici prilikom izricanja presude zbog zdravstvenog stanja, izdvojeno mišljenje dao je sudija Mandaje Nijang.

"Ne slažem se s razlozima kojima se opravdava odsustvo optuženog. Oslobađanje od obaveze da dođe izgleda kao slabo prikrivanje trijumfalnog razmetanja optuženog koji nikada nije tajio da će odbiti da se vrati. Vlasti Srbije koje treba da obezbede hapšenje nisu, da budem blag, pokazale revnost. Iznele su mnogo nerealnih preduslova, i to s takvim vremenskim okvirom da je povratak optuženog u zahtevanom roku – iluzoran. Optuženi jeste bolestan, ali njegove aktivnosti u Srbiji imaju snažan odjek. Suočeni sa otvorenim ruganjem, mi skrećemo pogled sa te uvrede i hvatamo se za pogodan razlog – lečenje optuženog", smatra Nijang.

 

HAŠKI TRIBUNAL

STRANA 1/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment