TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SLUČAJ ŠEŠELJ

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Tranziciona pravda > Slučaj Šešelj - STRANA 3 > Akcija dijeljenja flajera Helsinškog odbora za ljudska prava i...

 

Akcija dijeljenja flajera Helsinškog odbora za ljudska prava i Inicijative mladih

Plato ispred Filozofskog fakulteta

17.01.2008.

Sadržaj flajera čine radikalske izjave (ekstremno šovinističke i ratno huškačke) V.Šešelja i T. Nikolića iz perioda 1991., 1999., 2002 i 2003. god.

U akciji podjele flajera obavljeni su kratki razgovori sa prolaznicima. Pitanja su se ticala njihovog odnosa sa prošlošću kroz njihov sadašnji stav prema SRS.

 

 

 

Odgovori ispitanika:

 

1. Glasač DSS-a.(M)

Ne vjeruje da je u slučaju dolaska radikala na vlast "moguć progres". Lično ne misli da su opasni obrazlažući to ličnim osječajem:" Ne plaše me. Posle svega što se desilo više ništa ne može da me uplaši". Smatra da je SRS moćna stranka i da je očigledno da imaju jaku podršku u narodu.

 

2. Glasač SRS (Ž)

Iskazuje žestoku podršku radikalima I navodno sada je vrijeme da oni dobiju ono "što su nam nekada maznuli". Na pitanje da li će po izjavama T. Nkolića Šešelj biti u strukturi vlasti kao premijer ako radikali pobijede, ispitanica izražava nadu da hoće. Na dalja pitanja o mogućnosti povratka takvom politikom u rat i 90-te ispitanica smatra da "do kraja treba braniti ono za šta se zalažemo". Odgovor koji je dobijen na pitanje anketara: " I oružjem?", je glasio decidno potvrdno.

 

3. Ispitanik (M)

Smatra da će u slučaju dolaska na vlast radikali def. biti "pitomiji". Više ga plaše DSS, "jer su perfidniji".

 

4. Ispitanik (M)

Na pitanje koja je po njemu opasna politička stranka, odgovor glasi:" Svi su bezopasni, ali nam niko ne želi dobro". Smatra takođe da i ako radikali dođu na vlast neće biti rata i da su priče o Šešelju i njegovom povratku na političku scenu Srbije "prazna priča".

 

5. Glasač SRS (Ž)

Izražava oštar otpor prema NVO i poručuje da nešto urade "za narod". Smatra da je za nju lično Šešelj učinio mnogo.

 

6. Apstinent (M)

" Svi su opasni".

 

7. Apstinent (Ž)

"Kada dođu (misli na SRS biće sve isto".

 

8. Student Filozofskog fakulteta:

smatra da radikali neće doći na vlast, da su isti kao i ranije kao i njihove izjave iz ponuđenog flajera.

 

9. Ispitanik (M)

"Opasni su kao što sam uvek i mislio. Ova sada njihova umivena retorika je sranje"

 

10. Ispitanica (Ž)

Na pitanje o tome koliko je i da li je opasna SRS, odgovara: " Opasan je ko god da dođe na vlast". Na pitanje o značenju bedževa koji su radikali skinuli kada su ušli u predizbornu kampanju odgovor je:" Bedževi su predizborni potez.. ništa više".

 

11. Glasač SRS (Ž)

Smatra da je sa radikalima moguć mir i navija za dolazak Šešelja "ako ga uopšte puste". Na pitanje o odnosu radikala prema manjinama ispitanica smatra da njih radikali poštuju i da niko neće biti u opasnosti. Na podsjećanje ispitanice o dagađajima u Vojvodini i pozivima Šešelja na izgon Hrvata, dobija se odgovor:".ali manjine su te koje su opasne i traže sukob.. mi se samo branimo". Međutim, paradoksalno, ona smatra da nikad ne bi podržala ratne sukobe i da u tom slučaju ne bi glasala za SRS. U ovom slučaju očigledno je da ispitanica brani ratnu prošlost sa kojom se sama i identifikuje, ali da ne uviđa link između tog perioda i sadašnje politike. Ili prosto vjeruje kao i većina ispitanih u "tolerantnu" predizbornu retoriku SRS.

 

12. Ispitanik (M)

"Nisu opasni (radikali), naprotiv".

 

13. Glasač SRS (M)

Za radikale: "Najbolji su!".Na pitanje o mogućnosti dolaska Šešelja smatra da se on "neće izvući". Dodaje: " Ja sam za Maju Gojković". Misli da je tolerantnija.

 

 

 

HCHRS

 

SLUČAJ ŠEŠELJ

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment