TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SLUČAJ ŠEŠELJ

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Tranziciona pravda > Slučaj Šešelj - STRANA 3 > Mediji u Srbiji o suđenju Vojislavu Šešelju

 

Mediji u Srbiji o suđenju Vojislavu Šešelju

 

Drugu rundu suđenja Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, koja je počela 8.januara, većina medija u Srbiji nastavila je da prati po istoj matrici kao na početku procesa, predstavljajući optuženog kao "glavnog" u haškoj sudnici, čovekom koji je "razbio Hag" i koji se "nadmudruje" sa tužiteljkom Kristinom Dal (Glas).

Šešelj je optužen za progon, ubistva, mučenje,deportacije, prisilno premeštanje ,okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i u BiH, kao i za proterivanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1991-1993.godine.

"Šešelj će raskrinkati Haško tužilaštvo", citirao je tabloid Press generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića (trobroj 6.7. i 8.januar) koji je takođe rekao da je Šešelj "čio i spreman da i dalje pobeđuje lažne svedoke Haškog tribunala".

Pojedini mediji (pre svih tabloid Pravda) su redovno plasirali izjave saradnika i pravnih savetnika Šešelja koji su promovisali njegove nacionalističke ideje i veličali njegove pravničke sposobnosti i mogućnosti da se sam brani pred Tribunalom. Ova runda suđenja bila je dobra prilika i za svakakvu diskreditaciju svedoka optužbe, kao i samog haškog tribunala.

U interpretaciji pojedinih medija, Šešelj je svedoke optužbe "preobraćao" u svedoke odbrane, ili bar u neutralne svedoke, a Šešeljevo unakrsno ispitivanje svedoka predstavljano je skoro kao pozorišna zabava, često ilustrovana Šešeljevim fotografijama iz haške sudnice sa širokim osmehom na licu.

U najavi nastavka suđenja, dnevnik Glas konstatuje da je Tužilaštvo gotovo mesec dana božićne pauze "sigurno utrošilo da izvida rane koje je optuženi, preslišavanjem Amerikanca ( prvog svedoka optužbe, Entonija Oberšala) ,kao neukog đačića,zadao optužnici, dok se Šešelj najverovatnije pripremio da se, na isti ili sličan način, provedu naredni svedoci optužbe." U interpretaciji tog lista, tužiteljka je "lukava", a Šešelj - oprezan.

Povodom novog glavnog tužioca , Belgijanca Serža Bramenca, Glas u istom tekstu dotadašnju tužiteljku Karlu del Ponte, kojoj je 1.januara istekao mandat na tom mestu, naziva "pakosnom Švajcarkinjom i osvedočenim srbomrscem", osporavajući joj usput i profesionalne kvalitete.

 

O svedočenju Gorana Stoparića

Svedoka optužbe, bivšeg pripadnika paravojne formacije "Škorpioni" Gorana Stoparića, tabloid "Pravda" uveo je u javnost naslovom "Svedok laže protiv Šešelja". Tog svedoka, u tom svojstvu, nastojala je da diskredituje i većina ostalih dnevnika.

Izjavu Stoparića da su za zločin u Ovčari krivi dobrovoljci Srpske radikalne stranke (SRS), odnosno da su se dvojica dobrovoljaca hvalili da su učestvovali u streljanju 200 hrvatskih zarobljenika na farmi u blizini Vukovara, Glas (17.januar) je objavio u rubrici - ukratko.

Politika je dosta opširno, bez komentara, prenosila svedočenje Stoparića, sa citatima njegovih odgovora, pitanja haške tužiteljke i potom pitanja Šešelja. "Šešelj pomogao svedoku Stopariću da progleda",naslovio je taj list 17.januara izveštaj sa suđenja Šešelja, navodeći da je Kristina Dal "pokušala tokom ispitivanja da dokaže da je srž retorike optuženog bila da se sa teritorije Hrvatske, BiH i Vojvodine proteraju pripadnici hrvatske i muslimanske nacionalnosti".

U jednom danu, 23.januara, tri beogradska dnevnika su sa svedočenja Stoparića ovako naslovila svoje izveštaje: Politika: Tribunal izdržavao svedoka Stoparića; Pravda: Stoparić: Niko nije naređivao maltretiranje i likvidacije; Danas: Dobrovoljci radikala proterivali muslimane.

Svi mediji izvestili su o prekidu suđenja Šešelju samo dan nakon njegovog nastavka (8.januara) koje je usledilo zbog zahteva tužiteljke Kristina Dal (koji je sud odbacio) da se izuzme danski sudija Frederik Harhof zato što je 1992. ispred danskog Helsinškog odbora uzeo izjavu od Isaka gašija, jednog od predviđenih svedoka na Šešeljevom suđenju, što bi po njenom mišljenju moglo da dovede do sukoba interesa.

Većina medija prenela je tim povodom korektno tu informaciju, kao i Šešeljev komentar da je Tužilaštvo nespremno za suđenje i da opstruiše njegovu odbranu. Glas je, međutim, ustvrdio da time "Haško tužilaštvo nastavlja politiku iscrpljivanja dr Vojislava Šešelja.

Novo odlaganje suđenja (17.januara ) Pravda je "objasnila" kroz komentar generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića da je "Tužilaštvo potpuno izgubljeno" i da mu treba predah jer se "njihovi najžešći svedoci optužbe na kraju suštinski pretvore u svedoke odbrane".

Politika je tim povodom naknadno, pošto je suđenje nastavljeno, u okviru izveštaja sa svedočenja Stoparića, prenela izjavu glavnog Šešeljevog savetnika Zorana Krasića da je tužilaštvo 'puklo' i sa ovim svedokom jer nije optužio Šešelja ni jednom rečenicom."

"Da su oni znali da će ovaj ovako da svedoči, sigurno ga ne bi pozvali. Istražitelji često 'prepariraju' izjavu koja bombasto zvuči, a kad dođe na glavno ispitivanje vidi se da čovek to potpuno drugačije objašnjava. Kod ovog svedoka se u svim predmetima javljao taj problem, i malo je ko uzimao njegove izjave kao verodostojne", zaključila je Krasićevom izjavom tekst Politika.

Pravda (24.januara) je takođe zaključila da je "Stoparić postao svedok odbrane", navodeći u nadnaslovu da je "lider srpskih radikala ponovo porazio Kristinu Dal", a u naslovu da je "Šešelj razbio Hag". Taj tabloid citira pravnog savetnika Šešelja Zorana Krasića da je "svedok sam priznao da se njegova pisana izjava i izlaganje pred sudom u Hagu ne poklapaju", te da je "Tužilaštvo samo sročilo izjavu i Stopariću dalo da potpiše". Po izveštaju Glasa (24.januara), Šešelj je "nastavio tradiciju tranžiranja svedoka tužilaštva", "unakrsnog rešetanja" svedoka, za razliku od četvorodnevnog "bledog ispitivanja tužiteljke Kristine Dal. List je preneo delove dijaloga Šešelj - Stoparić, koji se po oceni lista odvijao "uz uzajamno poštovanje", kao "ćaskanje" dva poznanika, navodeći u uvodu da je "lider radikala sistematski svedoka optužbe prevodio u tabor neutralnih svedoka".

Novosti (25.januara) pišu, pozivajući se na neimenovane stručnjake, da je Šešelj "demontirao" tužiočevog svedoka i naterao ga da svedoči u njegovu korist. U tekstu "Ratovao za sve", Novosti se bave "karijerom" Stoparića kao svedoka u procesima u Beogradu i Hagu. List tvrdi, pozivajući se takođe na neimenovanog sagovornika, da je Stoparića sa Tribunalom povezala direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je od njega prva uzela izjavu povodom događaja u Podujevu, da se onda sa "saradnicima Karle del Ponte dogovorio u kojim će još predmetima da svedoči".

U posebnom tekstu Novosti pod naslovom "Kandićeva slala SMS" prenose izjavu Stoparića da mu je Kandićka prvog dana suđenja poslala SMS poruku, zbog čega je suđenje bilo nakratko prekinuto.Većina medija je takođe uglavnom korektno prenela dijalog Stoparića i Šešelja oko te poruke, dok je Glas 26.januara tim povodom skoro preko cele strane plasirao tekst "Nataša Kandić instruiše svedoke", objavljujući i fotografiju Direktorke za humanitarno pravo. I u tom tekstu se navodi da je Šešelj "ubedljivo deklasirao drugog svedoka haškog tužilaštva", ali je i "razotkrio blizak odnos" Stoparića sa Natašom Kandić.

 

SLUČAJ ŠEŠELJ

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment