TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SLUČAJ ŠEŠELJ

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Tranziciona pravda > Slučaj Šešelj - STRANA 2 > Susedi, Kosovo i manjine

 

Susedi, Kosovo i manjine

 

Povodom priznavanja Kosova nekoliko susednih zemalja, u prvom redu Mađarske i Hrvatske, na unutrašnjoj sceni u Srbiji ponovo rastu tenzije. Njih, naročito u sredinama sa mešovitim sastavom stanovništva, podižu politički akteri koji nacionalne manjine smatraju remetilačkim faktorom koji ugrožava "svesrpsko jedinstvo" u državnoj i nacionalnoj politici. Istaknuti funkcioner Srpske radkalne stranke u Vojvodini, istovremeno i narodni poslanik u Skupštini Srbije Milorad Mirčić, izjavio je 17. marta da "postoji opasnost od izbijanja incidenata u delovima Vojvodine gde žive pripadnici mađarske manjine kada Budimpešta prizna nezavisnost Kosova". Mirčić je dodao da je te podatke "dobio od poverljivih, obaveštajnih izvora", a za to bi, kako je rekao, ako do toga zaista dođe, odgovorna bila Mađarska (zato što je priznala nezavisnost Kosova).

U Vojvodini je ta izjava izazvala uznemirenje, s obzirom da je reč o poznatoj matrici proizvodnje "unutrašnjih neprijatelja" u sredini koja je u poslednje dve decenije stalno bila na udaru takvih provokacija.

Bojan Pajtić, kopredsednik Pokrajinskog saveta za Aktivnosti: "Čuli smo njihove najave da bi incidenti mogli izbiti u sredinama gde žive vojvođanski Mađari. Međutim, ja sam od državnih institucija dobio informacije da nijedna od njih nije registrovala bilo kakvu opasnost po pripadnike nacionalnih manjina.Tako da radikali ovim pričama, s jedne strane, imaju cilj da izazovu strah među pripadnicima drugih nacionalnosti, a s druge da inspirišu razne ekstremiste koji su u stanju da naprave neke incidente... Oni više ne pozivaju na direktan obračun s manjinama, ali to rade posredno, tako što huškaju ekstremiste i daju im ideju da nasrnu na pripadnike drugih nacionalnosti u Vojvodini... Mogući su pojedinačni incidenti i zato zahtevam da policija širom otvori oči i spreči bilo kakve probleme.

Tivdar Tot, šef poslaničkog kluba SVM u Skupštini Vojvodine: "Vojvođanski Mađari su državljani Srbije, njeni poreski obveznici i sa pravom očekuju zaštitu od odgovarajućih organa ove zemlje".

Laslo Djula, poslanik DSVM u Skupštini Vojvodine: Gospodin Mirčić nije bilo ko. On je u prethodnom mandatu bio predsednik odbora za Aktivnosti Srbije i poznaje strukture državne bezbednosti i MUP, pa ako ima takva saznanja, trebalo bi da ih obelodani".

Tomaš Korhec, pokrajinski sekretar za prava nacionalnih manjina, izjavio je istim povodom da, prema njegovim saznanjima, atmosfera u Vojvodini uopšte ne ukazuje na to da bi mogli izbiti bilo kakvi spontani neredi povodom priznavanja Kosova od strane Mađarske, ili bilo koje druge susedne zemlje: "Ako se bilo šta dogodi, to će se dogoditi samo u organizaciji nekih centara moći u Vojvodini - u organizaciji državnih organa, političkih stranaka ili drugih organizovanih grupa..."

Branko Horvat, predsednik Nacionalnog saveta Hrvata: "Smatramo da će današnji dan (dan priznavanja Kosova, pr.a.) prouzrokovati određenu zategnutost. Pokušaćemo to da predupredimo i da se sačuvamo od eventualnih ekscesa, odnosno nastojaćemo da ne budemo ti koji će na bilo koji način provocirati situaciju.

 

SLUČAJ ŠEŠELJ

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment