TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

INFO   :::  Tranziciona pravda > Srebrenica > Gotovo svi beogradski štampani mediji nemi i gluvi

 

 

Dan nakon prikazivanja video snimka hladnokrvnog ubistava civila u Srebrenici

Gotovo svi beogradski štampani mediji
nemi i gluvi

02.06.2005 , HCHRS

 

Iako su gledaoci TV B92 juče, 1. juna 2005, još u prepodnevnim satima - a kasnije i gledaoci većine elektronskih medija - imali prilike da vide potresni i ekskluzivni snimak egzekucije civila u Srebrenici, koji je Tužilaštvo Haškog tribunala prikazalo tokom unakrsnog ispitavanja svedoka odbrane Slobodana Miloševića, bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Obrada Stevanovića, sva je prilika da su urednici i novinari beogradskih štampanih medija bili na nekom drugom, važnijem mestu i zadatku. Ono što je - ako ničim drugim, onda zabeleženim užasom - bilo vest dana na svetskom nivou, za njih se nije ni desilo. Svu svoju pažnju usmerili su na razne špekulacije povodom povlačenja Interpolove poternice za Mirom Marković i druga "senzacionalna" otkrića.

Jedini izuzetak bio je dnevni list Danas. Politika i Novosti preneli su agencijske vesti: Politika na prvoj strani pod naslovom "Svedok zgrožen" i podnaslovom "Stevanović negirao da su 'Škorpioni' bili u sastavu Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije'", a Večernje novosti na 17. strani, doduše nešto dužu i "inventivno" naslovljenu verziju vesti - "Kej osporio Najsov film".

Dnevnik Danas je, pored autorskog članka iz kojeg su čitaoci saznali i šta se vidi i čuje u filmu, kao i kako je teklo unakrsno ispitivanje Obrada Stevanovića, objavio i svedočenje Nikole Fuksa, redovnog vojnika VJ u periodu 1992-93.

 

Danas, 2. juni 2005.
JSO bila u Bosni, Vojska bila u Bajinoj Bašti (izvodi)

.Po tvrdnjama Stevanovića, u Bajinoj Bašti i okolini, osim policijskih snaga, nije bilo drugih vojnih formacija, a JSO MUP Srbije nije sprovodila akcije u Hrvatskoj i BiH. Želeći da demantuje ove Stevanovićeve navode, listu Danas se javio Nikola Fuks, redovni vojnik VJ iz 1992. i 1993, koji je vojni roku služio u Novom Sadu, a potom u 19. Graničnom bataljonu u Bajinoj Bašti. Njegova svedočenja se u potpunosti kose sa Obradovićevim izjavama.

"Stevanović je rekao da su tu učestvovale samo policijske snage, ali to nije istina. Vojska Jugoslavije je učestvovala na terenu i to njene elitne jedinice, Gardijska i 63. Padobranska brigada, tu je bila i JSO. Obradović je tada bio u Bajinoj Bašti, morao je da vidi toliku vojsku", kaže Fuks.

On ističe da su pripadnici JSO, koje je tada predvodio Franko Simatović Frenki, bili smešteni u zgradi SUP Bajina Bašta, gde je bila i njegova jedinica.

"Tada je mali broj ljudi znao ko su 'frenkijevci'. Bio sam na straži i video sam jedan landrover na kojem je pisalo 'Frenki'. Pomislio sam da je reč o jedinici bosanskih Srba"...

"Nije dejstvovala samo policija, jer sam video kako je artiljerija VJ gađala s jugoslovenske teritorije na teritoriju istočne Bosne. Konkretno, jedna baterija visecevnih raketnih bacača bila je stacionirana kod dečijeg odmarališta 'Mitrovac' na Tari i oni su odatle gađali Bosnu, pretpostavljam i Srebrenicu"...

Fuks je siguran, na osnovu onog što je video, da stanovništvo istočne Bosne nije bilo u mogućnosti da izvede napada minobacačima i snajperima. On kaže da je njegova jedinica upotrebljenja da prebacivanje zarobljenog muslimanskog naoružanja. Kaže da su hteli da vide kakvo je to bilo naoružanje...

"Otvorili smo jedan sanduk, i videli oružje koje je sklepano od nekih cevi, sličnih vodovodnim cevima. Bile su veća opasnost za onog ko puca nego za onog na koga se puca", kaže Fuks.

"...Bili smo na Tari kada smo videli kako se pali selo i džamija. Prvo su je gađali artiljerijski, a kada nisu mogli topom da je sravne, ušli su u to selo i spalili su je. To selo se nalazi tačno ispod jezera Peručica...", svedoči Fuks...

"Svedok sam dolaska dobrovoljaca, takozvanih vikend - ratnika. Oni su dolazili iz Srbije, a naoružavani su iz magacina VJ, koji se nalazio u zgradi SUP Bajina Bašta. Svedok sam i dolaska dobrovoljaca iz Rusije, koji su isto tako naoružavani i koje su slali na istočnobosansko ratiste", objašnjava naš sagovornik, vojnik VJ u vreme rata u BiH.

 

HCHRS

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment