TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

INFO   :::  Tranziciona pravda > Srebrenica > Potrebna je odgovornost za Srebrenicu

 

Potrebna je odgovornost za Srebrenicu

Beograd, 30. maj 2005.

31.05.2005 , HCHRS

 

Beograd, 30. maj 2005. Međunarodna helsinška federacija za ljudska prava (IHF) koja okuplja grupe za ljudska prava iz preko 40 zemalja, poziva srpske vlasti da priznaju činjenicu da su srpske snage (1) odgovorne za genocid u Srebrenici.

Masakr nad gotovo 8.000 Bošnjaka izvršen je 11-19. jula 1995. godine. Približava se 10. godišnjica ove tragedije, a niti su se predsednik vlade, predsednik Skupštine ili bilo koji predstavnik vlasti obratili javnosti i međunarodnoj zajednici s priznanjem da su zločin izvršile srpske snage, uz izvinjenje porodicama žrtava.

Naprotiv, zločin se i dalje negira, i dešavaju se i gore stvari. Ljudi sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu veličaju zločin u Srebrenici, nazivajući ga "oslobađanjem".

Lideri koji ne pomažu društvu da se suoči sa istinom o ratnim zločinima ne deluju u prilog dostojanstva i budućnosti srpskog naroda. Međunarodna helsinška federacija poziva vladu da usvoji Deklaraciju o Srebrenici, koju je predlozilo osam nevladinih organizacija, i da uzme učešće na komemoraciji u Srebrenici 11. jula ove godine.

Takođe, da bi se stvorili uslovi za normalizaciju odnosa u regionu, potrebno je uhapsiti sve protiv kojih su podignute optužnice za ratne zločine, uključujući i generala Ratka Mladića.

(1) Ovo se odnosi na Jugoslovensku narodnu armiju (JNA), Vojsku Jugoslavije (VJ), Vojsku Republike Srpske (VRS), lokalne jedinice teritorijalne odbrane, lokalne policijske jedinice i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i paravojne trupe.

 

 

Za dodatne informacije, obratite se:

Aaron Rhodes, izvrsni direktor IHF

+43 1 408 88 22

 

HCHRS

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment