TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

INFO   :::  Tranziciona pravda > Srebrenica > Korać: Preispitati potjernice protiv Orića i Haradinaja

 

Korać: Preispitati potjernice protiv Orića i Haradinaja

Bivši potpredsjednik Vlade Srbije kazao za Al Jazeeru da Milorad Dodik govori o Srebrenici ono što Srbija želi da kaže, a ne smije.

 

17. jun 2015, Al Jazeera

Video >>>

Analitičari bliski režimu Republike Srbije oglasili su se ''omiljenom teorijom zavjere'' da je hapšenje kosovskog političara Ramusha Haradinaja usmjereno protiv Srbije, odnosno protiv premijera Aleksandra Vučića, rekao je za Al Jazeeru Žarko Korać, bivši potpredsjednik Vlade Srbije. To se dešava, dodao je Korać, u vrijeme kada Vučić želi da popravi odnose upravo sa Bosnom i Hercegovinom i sa Kosovom.

"Naravno, kada bih bio cinik, mogao bih reći – ako Srbija želi da izbegne ovakve situacije onda neka povuče ove poternice i neka pogleda na osnovu kakvih optužnica su one sastavljane.

Ovo je vrlo veliki politički problem za Srbiju, jer se šalje poruka da sabotira normalizaciju odnosa sa Kosovom i sa BiH", kazao je Korać.

Napomenuo je da je kao direktna posljedica hapšenja Nasera Orića u Švicarskoj otkazana posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.

Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, uhapšen je prošle sedmice u Švicarskoj po zahtjevu Srbije i određen mu je ekstradicijski pritvor.

Orić je oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Švicarske vlasti tvrde da Tužilaštvo Srbije Nasera Orića tereti za djela koja nije procesuirao Haški sud.

Orićevi advokati tvrde da haški tužioci nisu našli osnova da podignu optužnicu protiv Orića za krivična djela za koje ga tereti Srbija.

 

Oslobađanje Haradinaja

 

Govoreći o slučaju Haradinaj, Korać je kazao da je kosovski političar već dva puta oslobođen pred Sudom u Hagu.

"Teoretski je moguće da Srbija ima neku novu optužnicu i neke nove činjenice o nekim inkriminišućim delima za koja se tereti, ali bar ovde u javnosti do sada se to nije pokazalo", kazao je Korać.

Dodao je da su Orić i Haradinaj vjerovatno u ovom trenutku najmanje popularne istaknute ličnosti iz regije.

"Ako nije imala valjane optužnice, Srbija je sigurno bila dužna da pažljivo pogleda za kim je sve raspisala poternice i u kakvu situaciju dovodi ne samo sebe, nego i zemlje koje te poternice poštuju – u ovom slučaju Sloveniju – jer očigledno se kvare odnosi između Slovenije i Kosova'', rekao je Korać.

Korać smatra da se Srbija nalazi u jednom teškom i važnom političkom trenutku – "dvadeset godina od genocida i masakra u Srebrenici, početak normalizacije odnosa i sa Republikom Albanijom i sa Kosovom… odjednom, ratni komandant Naser Orić, upravo iz regiona Srebrenice i Ramush Haradinaj, koji je u jednom kratkom periodu bio i premijer Kosova – odjednom bivaju uhapšeni".

Prema ocjeni Koraća, ako ovo nije namjera Srbije, onda očigledno između Tužilaštva i policije i onih koji raspisuju te međunarodne potjernice ne postoji velika usklađenost.

 

Odjek rezolucije o Srebrenici

 

Kada je u pitanju reakcija srpskih vlasti na Nacrt rezolucije o Srebrenici, Korać je kazao da zvanična Srbija u ovom trenutku zapravo ne zna kako da reaguje.

"Svi predstavnici vlasti i članovi Vlade Aleksandra Vučića, koji su inače vrlo rečiti, vrlo često istupaju u javnosti, su rekli da čekaju stav Vlade i da je to vrlo osetljivo pitanje".

Korać smatra da je Vlada Srbije zatečena, da ne zna šta da radi, ali da to nije zbog te rezolucije, nego zbog toga što ova Vlada sama nema nikakav stvarni stav prema tome što se desilo u Srebrenici.

"Ona vrlo često pušta Dodika da govori umesto nje. Nikada ništa na to ne kaže, ali Dodikove izjave - koji, naravno negira karakter zločina u Srebrenici i smanjuje broj žrtava - dobijaju vrlo značajna mesta na naslovnim stranama i udarnim emisijama na medijima u Srbiji. Dodik je neka vrsta trbuhozborca kada je ova stvar u pitanju – Beograd ćuti, a Dodik govori ono što bi Beograd hteo da kaže, a ne sme", ističe on.

Dodao je kako ga zanima kako će se Vlada Srbije odrediti prema nacrtu jedne rezolucije Vijeća sigurnosti u kojem se inače govore stvari koje su opštepoznate, koje su potkrepljene činjenicama, i koje traže da se zemlje svijeta odrede prema genocidu, istakavši da normalan čovjek ne može biti protiv toga.

 

Uslovna podrška Rusije

 

Žarko Korać ocjenjuje da je ruska podrška Srbiji uslovna.

"Rusija je velika sila koja, kao i sve velike sile, gleda, pre svega, svoj sopstveni interes. Bio bih vrlo iznenađen ako bi Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, zato što ne vidim nikakav razlog da to Rusija uradi. Moram da vas upozorim da se Rusija nije protivila formiranju, kao članica Saveta bezbednosti, nije se protivila formiranju Međunarodnog suda za zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Ne vidim zašto bi to Rusija uradila", kazao je on.

Napomenuo je da je Srbija jako pogođena time što plinovod Južni tok ne ide kroz Srbiju.

"Rusko-srpski su dosta komplikovani, ali jedan dio vlasti u Srbiji je izrazito proruski nastrojen i Rusija to zna", zaključuje Korać.

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment