TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

INFO   :::  Tranziciona pravda > Srebrenica > Medijske manipulacije genocidom u Srebrenici

 

Medijske manipulacije genocidom u Srebrenici

Bojana Matuzović

jul 2015.

Koliko je važna uloga medija u demokratskom društvu pokazuju mnogobrojne presude sudova iz čitavog svijeta, kojima se štiti sloboda izražavanja. Sa slobodom koju posjeduju, mediji imaju veliku moć da utiču na kreiranje javnog mišljenja. To medijima nameće visok stepen odgovornosti da izvještavaju nepristrasno, nezavisno, istinito, poštujući činjenice. U realnom svijetu, gubitkom nezavisnosti, balans između slobode i odgovornosti je narušen potpunim zanemarivanjem odgovornosti. Jedna od ilustracija, kako se mediji odnose prema sopstvenoj odgovornosti na različite načine je očigledna na primijeru izvještavanja medija u Srbiji, o genocidu u Srebrenici.

Nije rijetkost da su mediji, umjesto da prenose činjenice i istinu, prilagođavali izvještavanje željama i zahtjevima političkih elita.

Nedeljnik Vreme je jedan od usamljenih medija koji je objavio tekst, kojim kritikuje državni vrh Srbije zbog stava u odnosu na genocid u Srebrenici. Filip Švarm je napisao članak pod nazivom Oboriti glavu i zatvoriti usta u kojem piše da „Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i još dosta drugih trebali bi da se dobro pogledaju u ogledalo i iskreno objasne zašto su bili uspaljeni zagovornici politike koja je prije dvadeset godina dovela do genocida u Srebrenici“.

List Danas (www.danas.rs) u izvještavanju koriste riječ genocid i naslovi tekstova su umjereniji od drugih medija, koji se spominju u ovom izvještaju. Takođe, portal Danas je u nekoliko navrata prenosio vijesti iz Bosne i Hercegovine koje nisu usmjerene na podizanje negativnih tenzija. Danas je osim toga, objavio intervju sa Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, pod naslovom „Spreman sam da odem na svako mjesto gde su Srbi stradali“. Ovaj list, uključujući portal, prenosi stavove različitih strana i izvora, i međunarodne zajednice i regionalne zajednice.

Alo (www.alo.rs), o genocidu u Srebrenici izvještava kao o zločinu. Izvještavanje ovog lista je jednostrano; „Vučić: Zbog jednog zločinca ne menjamo politiku“, „Zorana lojalna Zapadu, a ne Vučiću“, „Vučić: Neću da idem gde mi prete pljuvanjem i batinjanjem“, „Vučić: Rezolucija o Srebrenici jača nacionalističke tenzije“ , „Komplikuje se u Ujedinjenim nacijama; Rusija podnela kontrarezoluciju o Srebrenici“ , „Evo šta kažu građani Srbije; Vučić treba da ide u Srebrenicu“. Ovo je samo dio naslova vazanih za Srebrenicu koje je Alo objavljivao, ali ni ostali naslovi u poslednjih mjesec dana nisu uključivali različite perspektive. Objavljena su samo dva teksta sa izjavama političara iz Bosne i Hercegocine, jedan sa Ćamilom Durakovićem , a drugi sa Bakirom Izetbegovićem . Izjave i stavovi međunarodnih zvaničnika nisu prenošeni.

„Bošnjaci će Vučiča kamenovati ako dođe u Srebrenicu!?“ je jedan od naslova koji može pokazati politiku izvještavanja koju je koristio Alo, u izvještavanju o 20. Godišnjici genocida u Srebrenici.

Informer o 20. Godišnjici genocida u Srebrenici izvještava neprofesionalno, sa negativnim naslovima koji plijene pažnju, a nisu istiniti, ili su izvučeni iz konteksta. Naslovi tekstova u Informeru su sledeći: „LAKRDIJA Danas prvo ročište Naseru Oriću?!“, „ŠEŠELJ NA MITINGU: Vučiću ne idi u Srebrenicu“, „FRKA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Rusija predložila svoju rezoluciju o Srebrenici!“ „UPLAŠIO SE VUČIČA: Naser Orić otkazao posetu Srebrenici“. Ni u jednom trenutku novinari Informera nisu koristili riječ genocid. Slika koju Informer stvara o rezoluciji je negativna, potencira poziciju da je rezolucija zavjera protiv Srbije, i da ne doprinosi pomirenju.

U tekstu pod naslovom „ZORANA LAŽLJIVICA! Skandalozno ponašanje potpredsednice Vlade“, Informer piše: „Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović uhvaćena je u laži! Ona je juče u „Kuriru“ plasirala priču da na sednici Vlade nije glasala za prihvatanje britanske rezolucije o Srebrenici. A istina je da je jedina od svih ministara glasala za to da se usvoji rezolucija u kojoj se Srbi optužuju čak i za masovno silovanje dečaka u Bosni!“ Predstavljanje stava potpredsjednice Vlade da podrži rezoluciju o Srebrenici kao izdajničkog, provlači se u nekoliko tekstova koje je Informer objavio.

Kurir (www.kurir.rs) u većini svojih tekstova vezanih za Srebrenicu piše o rezoluciji koju je predložila Velika Britanija i o posledicama ta rezolucija na Srbiju. Genocid se spominje u kontekstu zločina, i o samom genocidu se najviše piše nabrajanjem ko od zvaničnika planira posjetiti Srebrenicu. Kurir takođe, potencira zaštitnički stav Rusije prema Srbiji , a u isto vrijeme zemlje Zapada predstavlja kao nekoga ko nameće uslove koji nisu dobri za Srbiju.

Kurir je pratio i izvještavao o hapšenje Nasera Orića, naslovi su sledeći; „RUGANJE ŽRTVAMA, ZLOČINAC PUŠTEN: Brzina oslobađanja iznenadila i Orića!“, „OČEKIVANA ODLUKA: Naser Orić pušten iz pritvora u Sarajevu“, Slučaj Orić – dva koraka unazad za region je tekst u kojem Kurir piše: „Pritisci i ucenjivanja koji su poslednjih nedelja stizali iz Sarajeva doneće kratkoročnu korist pojedinim političarima u Federaciji BiH posebno uoči obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici“.

Kurir većinom prenosi stavove zvaničnika iz Srbije koji ne priznaju genocid u Srebrenici i strogo se protive rezoluciji koju je Velika Britanija predložila. Alternativni stavovi i informisanje o tome šta se desilo u Srebrenici nisu prisutni u tekstovima Kurira.

Novine Politika u izvještavanju o Srebrenici ne koriste riječ genocid, kao i gore navedeni mediji. Izvještavanje o Srebrenici se svodi na pisanje o rezoluciji, a ne o Srebrenici i tome šta se tamo desilo. Takođe, dijapazon izvještavanja je jako uzak, jer predstavlja stavove samo nekoliko zvaničika. Naslovi u Politici nisu senzacionalistički kao u nekim od navedenih medija, ali to je u skladu sa profilom novina, i ne umanjuje odogvornost za izvještavanje u okviru svedenih vidika. Politika je prenijela stavove Tomislava Nikolića u nekoliko tekstova , objavila sadržaj rezolucije, i izvještavala o odnosu između BH političara i političara iz Srbije o dolasku u Srebrenicu.

Ni ostali medji, kao što su Večernje novosti, Pravda i Blic, u izvještavanju ne koriste riječ genocid. Samo nijanse razlikuju njihovo izvještavanje. Tokom istraživanja nisam našla nijedan tekst koji bi tačno predstavio šta se zaista desilo u Srebrenici. Tekstovi su varirali od objektivnog izvještavanja, ali o temama koje nisu objektivno predstavljene, do tekstova na kojima se primjeti da je jedini cilj da promoviraju ideologiju jedne strane. Kroz izvještavanje ovih medija, ali i gore navedenih o Srebrenici se pisalo uz pozivanje na slučaj Nasera Orića, na rezoluciju koju je predložila Velika Britanija, i na nepriznavanje žrtava srpske nacionalnosti. U svim medijima se prenose izjave istih osoba.

Nedeljnik Pečat (www.pecat.co.rs) predstavlja ekstremno desničarske stavove o Srebrenici i direktno osporava da se u Srebrenici desio genocid. Njihovi tekstovi Srebrenicu ne spominju ni u kontekstu zločina, i osporavaju broj žrtava. U tekstu „'Srebrenički masakr' punih 20 godina“, dešavanja u Srebrenici se predstavljaju kao lažna propaganda Europske unije i Haškog tribunala.

Pečat javno proziva sve one koji se zalažu da genocid u Srebrenici bude obilježen i priznat, nazivajući ih izdajnicima.

 

SREBRENICA

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment