TRANZICIONA PRAVDA

Projekti  |  Paneli i skupovi  |  Haški tribunal  |  Međunarodni sud pravde
Uspostavljanje poverenja  | Suočavanje s prošlošću  | Srebrenica
Genocid  | Slučaj Šešelj  | Slučaj Đinđić  | Slučaj Milošević

 

SUOČAVA. S PROŠLOŠĆU

STRANA ::: 1

INFO   :::  Tranziciona pravda > Suočavanje s prošlošću > Sonja Biserko: Miloševićevo nasleđe je moguće pobediti jedino...

 

Sonja Biserko: Miloševićevo nasleđe je moguće pobediti jedino ako se okrenemo licem prema njemu

5. februar 2016, Beta

 

 

  POVEZANE VESTI

 

www.rtv.rs - Biserko: Daleko smo od pomirenja u regionu

B92.net - Biserko: Daleko smo od pomirenja u regionu

palo.rs - Biserko: Daleko smo od pomirenja u regionu

alo.rs - Biserko: Daleko smo od pomirenja u regionu

 

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je danas da se ceo post-jugoslovenski region nalazi u dubokoj regresiji u svim oblastima, pa i kada je u pitanju suočavanje sa prošlošću i pomirenje u regionu.Biserko je, otvarajući medjunarodnu konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi", rekla da je Srbija veoma daleko od suočavanja sa prošlošću, a da je pitanje odgovornosti za ratove i zločine "mera spremnosti društva Srbije da se modernizuje".

"Miloševićevo nasledje je moguće pobediti jedino ako se okrenemo licem prema njemu, a za to još nema volje", rekla je Biserko.

Ona je istakla da su stereotipi nastali krajem osamdesetih u Srbiji danas "zacementirani" i dodala da nacionalni identiteti nastali u zemljama regiona u proteklih dvadesetak godina samo "produbljuju razlike i reprodukuju konflikte".

"Potrebno je uspostaviti moralni minimum koji će omogućiti Srbiji da se konstituiše kao društvo, a taj moralni minimum podrazumeva odnos prema zlu i zločinima", kazala je Biserko.

Konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi" organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije.

 

SUOČAVA. S PROŠLOŠĆU

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment