PUBLIKACIJE

  Helsinška povelja  |  Helsinške sveske  |  Svedočanstva
Dokumenti  |  Ogledi  |  Ostale publikacije

 

HELSINŠKE SVESKE

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Publikacije > Helsinške sveske - STRANA 3 > Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Poruka svetu...

 

 

HELSINŠKE SVESKE 10

Nenaučena lekcija - srednjoevropska ideja i srpski nacionalni program -

Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori:
Poruka svetu - posebno Evropi

 

Prijevremeni parlamentarni izbori od 20. oktobra 2002. u Crnoj Gori, ostaće zapamćeni po tome što, prvi put otkako je višestranačkog sistema, gubitnici već u izbornoj noći nijesu povikali "drž'te lopova". Takođe će ostati zapamćeno da im je prethodila kampanja iz koje, i pored dosad neviđene agresivnosti, takođe prvi put nije odaslana nijedna poruka mržnje prema manjinskim zajednicama.

Nakon višemjesečne razmjene uzajamnih uvreda, često neprimjerenih pristojnom svijetu, gotovo su nestvarno zazvučale prve izjave u kojima su gubitnici dostojanstveno priznali poraz, uputili pobjedniku srdačne čestitke i miroljubivo poručili da se volja građana mora uvažiti. U ime koalicije "Zajedno za promjene - SNP, SNS, NS", portparol najveće članice Dragan Koprivica svom je glavnom takmacu "Demokratskoj listi za evropsku Crnu Goru - Milo Đukanović" odao priznanje na apsolutnoj pobjedi i ocijenio da nakon "ovih rezultata nema razloga za dodatne povišene tonove". Potpredsjednik sestrinske Narodne stranke Predrag Drecun otišao je i korak dalje otvorenim priznanjem da krivicu treba tražiti u "nama samima", ocijenivši da je njihova gruba kampanja, u kojoj je najavljeno "hapšenje pola Crne Gore, moguće preplašila dio birača".

Liberali, međutim, nijesu skrivali razočarenje. Prema riječima političkog lidera LSCG Miodraga Živkovića, njegova partija krenula je na izbore sa sloganom "Crna Gora može", s uvjerenjem da ona stvarno može. "Izbori su pokazali da Crna Gora ne može promijeniti samu sebe", rezignirano je ustanovio. Liberalni savez je, po njegovom priznanju, pretrpio veliki poraz, ali najveći gubitnik u cijeloj priči je Crna Gora. "Ne očekujem u njenoj budućnosti ništa dobro, mislim da će negativni trendovi u svim segmentima društva biti nastavljeni, ali očito je da su građani to željeli. Crna Gora je dobila što je tražila", zaključio je Živković.

Sva predviđanja da će crnogorsko biračko tijelo kazniti Mila Đukanovića zbog potpisa na Beogradskom sporazumu, pokazala su se pogrešnim. Naprotiv, kažnjeni su liberali, koji su taj njegov potpis proglasili izdajom. Birači su kaznili i bivše Miloševićeve sljedbenike ali, po svemu sudeći, ne zato što su svoga vođu izručili Hagu i odrekli se svetog jugoslovenskog imena, prekrstivši se u čast ovih izbora iz koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" u "Zajedno za promjene", jer na njihov račun ni za dlaku nije profitirala družina do današnjeg dana dosljedna starom putu.

To potvrđuju izborni rezultati. Đukanovićeva koalicija, od 75 poslaničkih mandata, dobila je 39, tri više nego u prethodnom sazivu. Koalicija "Zajedno za promjene" osvojila je 30 mandata, tri manje nego što je imala. Liberalni savez dobio je četiri, dva manje nego u prošlom sazivu, ali surovost kazne njegovih birača mnogo se bolje vidi kroz broj izgubljenih glasača - na izborima u aprilu 2000. dobili su gotovo 30.000 glasova, ovog puta jedva nešto više od 20.000. Albanci su ostali sa svoja dva mandata - Đukanovićeva multietnička koalicija i u njihovoj posebnoj izbornoj jedinici uzela im je dva. Bošnjački narod u Crnoj Gori, koji svoje stranke nije udostojio nikakve pažnje, bio je još izričitiji, definitivno pokazavši da ne želi nacionalne partije - ovo je već četvrti skupštinski saziv bez njihovih predstavnika. Zanimljiv primjer su i Hrvati, koji su prvi put nakon 64 godine osnovali svoju političku partiju. Oni su u Tivtu, na ponovljenim lokalnim izborima, glasove podijelili Listi za evropsku Crnu Goru i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, a na republičkom nivou stali uz pobjednički savez.

Većinska Crna Gora priklonila se Đukanoviću iz više razloga. Moguće da ima istine i u tvrdnji nekih analitičara da je Crna Gora na ovim izborima odabrala postepeni put u samostalnost, umjesto radikalnih rezova. Ipak, ogromna podrška koju je Đukanovićeva koalicija dobila čak i u tradicionalnim srpskim bastionima, kao što su Berane, Bijelo Polje, a zamalo i Pljevlja, pokazuje da je pobjeda više rezultat negativne kampanje njegovih političkih protivnika, nego svijesti o "postepenopm putu". Oni su Đukanovića, kao "mrskog narodnog neprijatelja" i "diktatora", poistovjećivali sa svojim dojučerašnjim uzorom Miloševićem, a sebe predstavljali kao snagu koja sigurno donosi promjene i demokratiju. Pošto su Đukanoviću ukrali koncept reformi i puta u Evropu, nijesu mogli zbijati redove ni prijetnjama susjedima i manjinama. Sve to, očito, u njihovom konzervativnom, ksenofobičnom biračkom tijelu, koje se po prirodi stvari grčevito opire svakoj promjeni, nije imalo prođu. Svojom neprekidno ponavljanom ponudom da će stati na kraj kriminalu i mafiji, te napuniti zatvore, zapravo su odaslali signal i svojim manje radikalnim biračima da će biti nekompetentna vlast. Predrag Bulatović je neprekidno zbunjivao birače kontradikcijama i promjenom stavova - branio je Beogradski sporazum, a napadao Đukanovića koji ga je potpisao, zalagao se za čvrstu zajednicu sa Srbijom, a branio crnogorsku ravnopravnost, zaklinjao se da će "sačuvati ime Jugoslavija", a izbacio ga iz naziva svoje družine.

Đukanovićeva pobjeda i izuzetno visok odziv birača, rezultat je i golog straha većinske Crne Gore od povratka na scenu proslavljenih ratnih trubača iz devedesetih. Stoga su uz Đukanovića bez rezerve stale i sve nezavisne institucije. Bivše ratnike nijesu mogle podržati, a liberali su i njima, kao "kolebljivcima" i "Đukanovićevim špijunima" već odavno objavili rat.

I procjene da će osvajanje državnih medija tadašnjoj parlamentarnoj većini - prosrpskim snagama i Liberalnom savezu - donijeti prednost, pokazale su se kao čist promašaj. Ovog puta radilo se na terenu. Bez nekadašnjeg sjaja i glamura, Đukanović je praktički sam iznio kompletnu kampanju svoje političke grupacije, stigao u svaki grad, obišao bukvalno svako selo, zašao u kuće "uglednih domaćina" i obigrao praktično sve crnogorske vukojebine. Svojim susretima s građanima, radnicima, poljoprivrednicima, oficirima i sveštenicima, ubjedljivo je nametnuo uvjerenje da je njegov opstanak na vlasti mnogo sigurnija alternativa od svakog mogućeg tumbanja. Najzad, i bez državnih, imao je sasvim dovoljno sebi naklonjenih medija.

Ovi izbori su pokazali i da Miloševićeva riječ mnogo manje vrijedi u Crnoj Gori nego u Srbiji. Patriotskoj kolaiciji - trolist Momir Bulatović, Vojislav Šešelj i Mira Marković - pismo podrške iz Haga nije pomoglo ni da dosegnu neophodan cenzus za ulazak u parlament.

Liberali su ušli, ali bar u naredne četiri godine bez ključa vlasti koji su u prethodne dvije imali u rukama. Njihovi birači su im ga oduzeli zbog politike ucjena u protekle dvije godine, posebno zbog otvoreno iskazane spremnosti u posljednja dva-tri mjeseca da ruše Đukanovića s dojučerašnjim Miloševićevim sljedbenicima, uz to sopstvenim političkim protivnicima, i danas na sve spremnim da Crnu Goru prinesu Koštunici na žrtvu.

Tako liberali do daljnjega ispadaju iz igre, a Đukanović opozicije s crnogorskih pozicija više neće imati. Izbori su takođe potvrdili da je razlika između crnogorskog i srpskog bloka znatno povećana u crnogorsku korist. Svi učesnici izbornog procesa sa srpskim predznakom - Zajedno za promjene SNP-SNS-NS, Patriotska koalicija za Jugoslaviju, Stranka zaštite štednih uloga i socijalne sigurnosti građana, Socijalistička partija Jugoslavije sa komunistima - za očuvanje Jugoslavije, ispostava Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja - zajednički su osvojili 147.793 glasa. Đukanovićeva koalicija sama - 167.224. Da je 20. oktobra umjesto izbora održan referendum, s Liberalnim savezom, bošnjačkim i albanskim stranakama - ukupno 200.681 glas - Crna Gora bi danas bila samostalna država.

Nezamislivo je u civilizovanom svijetu radovati se bilo čijoj apsolutnoj vlasti, ali Crna Gora je daleko od civilizacije. Njezino dvogodišnje mrcvarenje s ucjenama, davanjem i oduzimanjem podrške manjinskoj Vladi, u atmosferi uzavrelih strasti i nepomirljivih političkih opcija, i to dok je na dnevnom redu bio njezin državni status, pokazalo je da je upravo ovakav izborni rezultat jedini mogući način izlaska iz krize. Crna Gora, kako je to ironično primijetio lider Srpske narodne stranke Božidar Bojović, ponovo se dosjetila da treba gospodara pa ga je i dobila.

U svakom slučaju, Crna Gora dobija stabilnu vladu, iza čijih će odluka stajati parlamentarna većina, što će, ako ništa drugo, učvrstiti njenu poziciju u nastavku mučnih pregovora sa Srbijom o konačnom definisanju ustavne povelje buduće državne zajednice, ali i sačuvati šansu, bude li za to još političke volje, da za tri godine izađe na referendum i krene vlastitim putem.

Značiće to i konačno odriješene ruke i više samopouzdanja njenoj vlasti u kontaktima s međunarodnom zajednicom, što je posebno važno s obzirom na neskrivenu podršku Brisela Beogradu na štetu Podgorice, te spremnost da podrži Koštuničine saveznike u Crnoj Gori, oličene upravo u Đukanovićevim velikosrpskim protivnicima. Iz tog konteksta, izborni rezultat od 20. oktobra može se shvatiti i kao poruka crnogorskih građana svijetu, posebno Evropi.

Uz DPS i SDP zastave, u izbornoj noći, prvi put su se izvan okruženja Liberalnog saveza, vijorili i stari crnogorski barjaci. I to je dokaz da se crnogorska državotvorna svijest sve čvršće oblikuje izvan Malog kabineta LSCG, te da više niko, pa ni liberali, nema autorsko pravo na samostalni put.

 

Olja Obradović

 

HELSINŠKE SVESKE

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment