REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 3 > Deklaracija sa skupa

 

Deklaracija sa skupa:

"Kosovo: status i standardi; ka obezbeđivanju regionalne bezbednosti i stabilnosti"

Beograd, 6. jun 2006.

07.06.2006, HCHRS

U Beogradu je 6. juna 2006. godine održana konferencija "Kosovo: status i standardi; ka obezbeđivanju regionalne bezbednosti i stabilnosti" u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Instituta za humanističke studije "Gani Bobi", na kojoj su razmatrana pitanja ključna za obezbeđivanje kvalitetnog suživota Albanaca i Srba na Kosovu, i modusa vivendi koji garantuje stabilnost i Kosova i regiona.

Polazeći od činjenice da je rešavanje konačnog statusa Kosova u rukama međunarodne zajednice, učesnici skupa su se složili da je neophodno obezbediti mehanizme koji bi na adekvatan način garantovali Aktivnosti svih manjinskih zajednica, posebno srpske zajednice koja je trenutno najugroženija. U tom kontekstu ukazano jer na pogubnost instrumentalizacije i manipulacije srpske zajednice na Kosovu.

Svesni opasnosti i opstrukcija na putu rešavanja konačnog statusa Kosova, učesnici su se založili da se Srbima na Kosovu pomogne da ostanu na Kosovu, bez obzira na pritiske koje trpe i kojima će možda dodatno biti izloženi s obzirom na najave da će doći do iseljavanja Srba ukoliko Kosovo dobije status nezavisnosti. Međunarodna zajednica i većina na Kosovu treba da osiguraju institucionalne garancije za zaštitu prava manjina i obezbede afirmativne akcije kako bi se ubrzao proces integracije kosovskog podeljenog društva.

Polazeći od činjenice da se rešavanje balkanskih granica na etničkom principu pokazalo pogubnim, učesnici su se založili da se etnički princip, i u tom smislu podela Kosova, isključe kao mogućnost rešavanja kosovskog pitanja i manjinskog pitanja unutar Kosova. Posebno su se založili da se za Kosovsku Mitrovicu - kao de facto podeljen grad - definiše strategija koja će dugoročno omogućiti prevazilaženje sadašnje situacije i prosperitet svih zajednica.

U Beogradu, 6. juna 2006.

HCHRS

 

KOSOVO

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment