REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 3 > Konferencija Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

 

Konferencija Helsinškog odbora za
ljudska prava u Srbiji

"Kosovo- status i standardi: ka ostvarivanju regionalne bezbednosti i stabilnosti"

16.06.2006, HCHRS

Konferencija pod nazivom "Kosovo- status i standardi: ka ostvarivanju regionalne bezbednosti i stabilnosti" održana je 5-6. juna 2006. godine u hotelu "Interkontinental: u Beogradu. Realizaciju ovog značajnog skupa podržali su Fondacija kralj Boduen i Fond za otvoreno društvo, Beograd, u okviru projekta "Beograd-Priština: koraci ka izgradnji poverenja i razumevanja nastavak prištinske konferencije".

Ovaj peti u nizu dijaloga koji od 1998. godine okupljaju intelektualce, pripadnike nevladinog sektora i političare iz Srbije i sa Kosova, bavio se pitanjima kao što su status i položaj manjina na Kosovu, situacija u Kosovskoj Mitrovici i prevazilaženje podeljenosti tog grada.

Preko 60 učesnika iz Srbije i sa Kosova ponudilo je svoja viđenja i analizu aktuelne situacije na Kosovu, posebno kada je reč o statusu i položaju manjina kao i preduslovima za razvoj demokratskih potencijala čiji će lakmus test upravo biti rešavanje problema Kosovske Mitrovice. Advokat Azem Vlasi, jedan od panelista, istakao je da sve političke stranke na Kosovu moraju da shvate da će se nezavisno Kosovo legitimisati kao demokratska i pravna država jedino ako u njemu budu u celosti zaštićena prava svih etničkih grupa i manjina. "Rad na regulisanju statusa Kosova ne daje prava vlastima u Srbiji da podgrevaju nade kosovskih Srba apelujući na njih da ne učestvuju u tamošnjim institucijama, jer misle da će na taj način vratiti Kosovo pod upravu Beograda", rekao je Vlasi. Redefinišući dosadašnju ulogu zvaničnog Beograda na Kosovu, Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, ukazao je da je partnerstvo Beograda i Prištine ključni uslov za pomirenje svih naroda na Kosovu i razvoj njegovog demokratskog potencijala.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko je izrazila bojazan da će rasplitanje kosovskog čvora biti opstruirano već poznatim metodama. "u opticaju je ponovo podela Kosova... Druga opstrukcija koja se najavljuje je pretnja egzodusom Srba iz enklava. Takve i slične izazove kojih će sigurno biti, kosovska elita mora da ima u vidu i da deluje preventivno".

Prema oceni učesnika konferencije, eventualna podela Kosova predstavljala bi tempiranu bombu u ovom delu Balkana. Stoga stav Kontakt grupe da neće biti podele Kosova nije dovoljan sam po sebi, već ga moraju pratiti adekvatna politika i konkretne akcije.

Konferencija je okončana usvajanjem zajedničke deklaracije.

 

HCHRS

 

KOSOVO

STRANA 3/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment