REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 2 > Izveštaj

 

Izveštaj

Izveštaj o ekskurziji pripadnika srpske zajednice iz enklave Sijarička Župa 18. novembra 2008.

 

U organizaciji Helsinškog odbora 18. novembra 2008. godine organizovana je ekskurzija grupe pripadnika srpske zajednice iz enklave Sirjačka Župa. U toj enklavi trenutno ima oko 12.000 stanovnika (75% Srba i 25% Albanaca).

U grupi je bilo 49 žena, aktivista za ljudska prava, zatim predstavnika nevladinih organizacija, domaćica, 2 muškarca i 1 dete. To su uglavnom bili ljudi iz Štrpca, Berevca, Gornjeg Bitinja, Donjeg Bitinja, Drajkovca, Gotovuše, Ježinca, Sevca, Vrbestice i iz mešovitih sela Viča i Sušice. Sijarička Župa je u suština opština Štrpce koja obuhvata sva pomenuta sela. U Štrpcu inače funkcioniše dvojna vlast. Radikali imaju svoju opstinško rukovodstvo gde su samo Srbi. Druga opština, koju oni često nazivaju UNMIK opštinom, je mešovita i nju čine Srbi i Albanci. Predsednik je Srbin a podpredsednik Albanac. Imaju zajedničku Skupštinu sastavljenu od odbornika obe zajednice.

Na ekskurziju se krenulo u 7h ujutro i trajala je do 18h. U tom periodu grupa je posetila Peć, Pećku Patrijaršiju, Manastir Visoke Dečani i grad Prizren.

Učesnike eskurzije u Pečkoj Patrijaršiji ugostila je mati Dobrila koja je govorila o istorijatu Patrijaršije. Grupu je počastila sa sokovima i kafom. Zatim je grupa u Dečanima posetila manastir Visoki Dečane, a u Prizrenu tržni Centar ITC-Elkos gde je prošetala ulicama grada. Za većinu njih ovo je bila prva poseta u ova mesta, a za neke i prvi izlazak iz enklava posle 1999. godine.

Eskurzija je realizovana bez pratnje pripadnika Policijske Službe Kosova i KFOR-a. Sve je proteklo u najboljem redu. Svi su se pojedinačno i grupno slobodno kretali. Slobodno su komunicirali na srpskom jeziku, međusobno, sa meštanima i radnicima u prodavnicima u kojima su trgovali. Nije zabeležen nijedan incident, niti bilo kakva provokacija. Bili su veoma zadovoljni i svi su se zahvalili i pohvalili Helsinški Odbor što je organizovao ovu eskurziju i omogućio da posle dužeg vremena posete ova mesta. Očekuju slične akcije i u budućnosti.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji smatra da su ove posete veoma korisne i u funkciji razbijanja straha kod nekih pripadnika srpske zajednice. Istovremeno, imaju funkciju i da se pripadnici srpske zajednice naprave što vidljivijim u svim urbanim sredinama.

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment