REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 2 > Izveštaj o poseti grupe žena i muškaraca iz srpskih enklava Prizrenu i Dečanima...

 

Izveštaj o poseti grupe žena i muškaraca iz srpskih enklava Prizrenu i Dečanima 21. juna 2009.

 

21. juna 2009., u organizaciji kancelarije Helsinškog Odbora u Prištini, realizovana je ekskurzija pripadnika srpske zajednice iz enklave Staro Gracko, opština Lipljan.

Ekskurzija je počela u 7h i okončala se u 18h.

Ukupno 50 građana, uglavnom žena i mladih, posetilo je grad Prizren, Dečane i Peć.

U Prizrenu, prošetali su centrom grada, obišli Pravoslavnu Bogosloviju, sedište Raško-Prizrenske eparhije, Crkvu Svetog Spasa i crkvu Bogorodice Ljeviške. Slobodno su se peške kretali ulicama grada. Posetili su tržni centar Ben-Af, gde su kupili stvari za lične potrebe i tom prilikom slobodno su komunicirali na sopstvenom jeziku. Građani srpske nacionalnosti naišli su na topao doček stanovnika Prizrena.

U Prizrenu se skupu pridružio i potpredsednik predsedništva skupštine Kosova koji je se sa građanima srpske nacionalnosti prošetao ulicama Prizrena.

Građani koji su učestvovali u ovoj ekskurziji su među prvim pripadnicima Srba na Kosovu koji su bili u prilici da posete objekte SPC u Prizrenu samo nekoliko dana nakon konačnog renoviranja ovih objekata, koje je pre nekoliko dana primio u posed vladika prizrenski Artemije.

U Dečanima je grupa posetila Manastir Visoki Dečane. Nakon obilaska, starešine Manastira su za goste priredile ručak. U Peći, učesnici ekskurzije obišli su grad i Pećku patrijaršiju. Učesnike je u Pećkoj patrijaršiji dočekala Majka Dobrila, koja im je ispričala kratku istoriju manastira.

Učesnici su bili zadovoljni i javno se zahvalili Helsinškom Odboru za organizaciju ove ekskurzije. Objašnjenje: zbog epidemije u osnovnoj školi u Starom Grackom, ova eksurzija morala je da poprimi blago izmenjen karakter, jer je broj dece koja su se prijavila drastično smanjen. Zato je ova ekskurzija morala da pretrpi određene izmene kada je starosna struktura učesnika ekskurzije u pitanju. Naime, ovog puta u pianju je bila mešovita grupa po polu i godinama.

U realizaciji ekskurzije korišćen je autobus "Barileva Tourist" iz Prištine. Učesnike u ekskurziji nisu pratili ni pripadnici Kosovskih policijskih snaga ni pripadnici KFOR-a. Putovanje se odigralo na najbolji mogući način. Svi učesnici su se slobodno kretali i komunicirali na srpskom jeziku među sobom, sa lokalnim stanovništvom i sa prodavcima u radnjama koje su posetili. Ekskurzija je u potpunosti protekla bez incidenata i provokacija. Svi učesnici su izuzetno zadovoljni, zahvalili su se Helsinškom odboru za organizaciju poseta i obilaska pomenutih mesta. Učesnici su izrazili želju da učestvuju u sličnim ekskurzijama i posetama u budućnosti.

Helsinški odbor smatra da su ovakve posete izuzetno korisne zbog toga što pomažu da se rasprši strah kod nekih pripadnika srpske zajednice. Takođe, posete su korisne zbog toga što pripadnike srpske zajednice čine vidljivijim u pojedinim urbanim oblastima.

Projekat je ostvaren uz finansijsku pomoć Academy for Educational Development (AED).

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment