REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 2 > Ekskurzija devojaka i mladića iz Kosovske Kamenice

 

Ekskurzija devojaka i mladića iz Kosovske Kamenice

 

Kancelarija Helsinškog odbora u Prištini organizovala je u ponedeljak 29. jula 2009. jednodnevnu ekskurziju po Kosovu za mlade Srbe i Albance iz opštine Kosovska Kamenica (Dardanë).

Učesnici ekskurzije bile su devojke i mladići, ukupno 51, većina članovi multietničkog gradskog ženskog odbojkaškog kluba "Arberia" koja se takmiči u super ligi Kosova (12 Albanki i 8 Srpkinja), zatim ekipa stolnog tenisa iz sela Kololeć (10 Srba) i članovi srpskog fudbalskog kluba "Rudar" i Albanskog "Dardani" iz Kamenice. Njih su predvodili predstavnici opštine Kamenica, Teuta Selimi, službenica za povratak, Zoran Jovanović, koordinator za kulturu, sport i omladinu, i Agim Abdullahu, trener ženske odbojkaške ekipe.

Učesici ekskurzje obišli su Gnjilane, Vitinu, Ski Centar Brezovicu, turističko naselje Prevalac na Šari I grad Prizren.

Na Brezovici, predstavnici opštine Kamenica, obavili su razgovore sa rukovodstvom Ski Centra o mogućnostima zajedničkih priprema sportskih ekipa u tom centru. Dogovoreno je da se odigra jedna odbojkaška i jedna fudbalska utakmica između ekipa iz Kamenice i Štrpca. Pored toga, gosti iz Kamenice prezentovali su projekat škole za skijanje koja bi se realizovala krajem godine na terenima Ski Centra Brezovica. Projekat predviđa učešće 30 mladića i devojaka (15 Srba i 15 Albanaca). Rukovodstvo Centra pokazalo je spremnost da pomogne u realizaciji tog projekta.

Devojke i mladići su u Prizrenu razgledali kulturno istorijske spomenike, (Manastir Sv. Arhangela, Stari turski, Hamam, Pravoslavnu Bogosloviju, Sinan Pašinu Džamiju idr.), prošatali centrom grada, trgovali po prodavnicama i družili se po kafićima.

Većina učesnika su po prvi put posetili ova mesta, a za Srbe iz sela Kololeć ovo je bio prvi izlazak iz njihove enklava. U Prizrenu su se kretali u grupi sa strahom. U početku nisu smeli da bilo šta govore niti da pitaju. Samo su radoznalo gledali okolo i po izloge. Nakon našeg ohrabrenja da mogu slobodno da se kreću i komuniciraju na sopstvenom jeziku, pitali su da li mogu kupiti sa dinarima. Imali su sitan novac u eurima i grupno 5-6 njih uputili se ka radnji gde se prodaju kikiriki i semenke. Vratili su se iznenađeni i raspoloženi, jer su mogli komunicirali na srpskom u prodavnicama, da su se malo šalili i pokupovali ono što su hteli. Posle toga su se relaksirali i sami otišli u kafić na piće, poslastičarnicu a potom i na ćevapčiće.

Ekskurzija je bila vrlo uspešna. Deca su se najčešće družila nezavisno od etničke pripadnosti. Svi su pevali i igrali zajedno. Albanci su pevali srpske pesma a poneko od Srba i neku popularnu albansku pesmu. Svi, skoro bez izuzetaka, su u par navrata pevali popularnu pesmu na srpskom jeziku - koka-kola. Deca su zajedno igrala kolo na otvorenom prostoru kod turističkog naselja na Prevalcu i delom prizrenskih ulica pri povratku na autobus koji ih je čekao na periferiji grada u naselje Baždarana.

Svi su bili zadovoljni. Iako su se u Kamenicu vratili negde posle 20:30 časova svi su govorili da je ekskurzija kratko trajala.

HCHRS

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment