REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 2 > Ekskurzija pripadnika srpske zajednice iz enklava opštine Novo Brdo i Klikot

 

Ekskurzija pripadnika srpske zajednice iz enklava opštine Novo Brdo i Klikot

21. novembra 2009.

 

U subotu 21. novembra Prištinska Kancelarija Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji organizovala je ekskurziju za građane srpskih enklava Novo Brdo, Prekovce, Bostane, Izvor, Jasenovik, Klobukar, Straža i Klokot.

Na ekskurziji je učestvovalo ukupno 68 osoba, mahom žena i mladih. Oni su posetili Štrpce i Ski Centar Brezovica, Turističko naselje Prevalac na Šari, Prizren (Manastir Sveti Arhangel, Bogorodicu Ljeviška, Crkvu Sveti Spas, Pravoslavnu Bogosloviju, stari turski Hamam-kupatilo, stari most na Bistrici, trg Šadrvan i prošetali trgovačkim centrom grada) i Manastir Visoki Dečani. Za većinu učesnika ekskurzije ovo je bila prva poseta ovim delovima Kosova. Tokom posete crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, učesnici su se susreli sa desetak monahinja iz Raške koje su takođe došle da posete tu svetinju. Sa njima su razgovarali, pevali duhovne pesme i obavile druge verske obrede.

Ekskurzija je realizovana u vremenskom intervalu od 09:00 do 22:00 i protekla bez ikakvih problema, incidenata i provokacija. Oni su se u svim sredinama slobodno kretali, komunicirali na sopstvenom jeziku, trgovali po prodavnicama i bili veoma zadovoljni što su bili u prilici da posete ta mesta.

Jedan od učesnika ekskurzije bio je i u Milorad Simijanović iz sela Klobukar, opština Novo Brdo, koji se zajedno sa 32 svojih meštana vratio u julu 2009. godine u rodno selo gde je izgrađeno 18 stambenih objekata za povratnike, od kojih 14 za srpske porodice. Simijanović je pozdravio realizaciju ovog projekta od strane Helsinškog Odbora i rekao da je to:" konkretan doprinos koji pomaže procesu povratka i integraciji u kosovsko društvo. Pozdravljam ovakve aktivnosti, koje poseban značaj imaju za oslobađanje straha naročito kod mladih koji već deset godina nisu ništa videli. Takom posete, iako nismo imali direktne kontakte, ipak smo komunicirali sa Albancima, šetali se, obišli naše svetinje, kupovali i niko nas krivo nije gledao".

I Sonja Ivković iz sela Izvor kod Novog Brda pohvalno se izrazila o ekskurziji: "Raduje me što sam učestvovala na ovoj ekskurziji" rekla je ona i dodala " Cenim zalaganje Helsinškog Odbora da pomogne ljudima da se izvuku iz dnevne životne kolotečine koja ponekad nije baš prijatna. Mogu da kažem da je učinjeno ogromno delo što je Helsinški Odbor ove ljude poveo na ekskurziju, to je svima mnogo značilo. Iz tih razloga Vas molim da ponovo organizujete nešto za ljude is Novog Brda i okoline ako ste u mogućnosti, a verujem da jeste. Bilo bi idealno kada bi mogli da nam omogućite jedno putovanje do Zočišta , Pećke Patrijaršije... što bi bilo interesantno ljudima, to bi ih izvuklo iz dnevne kolotečine i relaksiralo na neki način, uključujući sve generacije", kazala je Ivkovićeva. Tokom putovanja iz Dečana do njihovih naselja učesnici su pevali i zahvalili se za organizaciju ove ekskurzije.

Ekskurziju je snimala ekipa "Link Produkcija" sa novinarem Žarkom Joksimovićem, koja će pripremiti DVD izdanje o aktivnostima sa ove ekskurzije.

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment