REGION

Hrvatska  |  Bosna  |  Kosovo  |  Crna Gora  |  Makedonija

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

INFO   :::  Region > Kosovo - STRANA 2 > Ekskurzija pripadnika srpske zajednice iz enklava opštine Kosovska Kamenica

 

Ekskurzija pripadnika srpske zajednice iz enklava opštine Kosovska Kamenica

22. novembra 2009.

 

Kosovska Kancelarija Helsinškog Odbora za Ljudska Prava u Srbiji organizovala je 22. Novembra 2009. ekskurziju za građane iz srpskih enklava sa teritorije opštine Kosovska Kamenica (Bušince, Gogolevce, Ranilug, Ropotovo, Koretin i grad Kamenica).

Ukupno 44 učesnika ekskurzije, svi devojke i mladići, osim dva starija muškarca i jedne žene, posetili su grad Prizren i Manastir Visoki Dečani. Oni su u Prizrenu obišli Crkvu Bogorodice Ljeviške, Crkvu Sveti Spas, Bogoslaviju i prošetali se centrom grada, gde su i ručali. U Dečanima su posetili Manastir Visoki Dečane, palili sveće, kupovali razglednice, vino, ikone i druge suvenire Manastira.

Ekskurzija je protekla mirno bez ikakvih problema. Mladići i devojke prošetali su ulicama Prizrena u grupama, kretali se sasvim slobodno, komunicirali na srpskom između sebe i sa prodavcima od kojih su kupovali razne stvari i niko od njih nije imao bilo kakvu primedbu. Svi su se pohvalno izrazili i zahvalili se Helsinškom Odboru što je organizovala ovu ekskurziju.

Marija Antić, maturantkinja gimnazije u Kamenici izjavila je: " Super, nemam reči. Jako dobar i uzvišen osećaj što sam zahvaljujući Helsinškom odboru posetila Visoke Dečane i Prizren. Prolazak ispod moštiju Stefana Dečanskog je nezamisliv. Jedva sam čekala priliku da dođem do ovde jer ne možemo i nemamo priliku da dolazimo"

O ekskurziji se pohvalno izrazio i Dušan Vasić koji je rekao: "Ovo putovanje je stvarno odlično organizovano. Možemo da naučimo dosta toga o manastiru i našoj istoriji. Manastir Visoki Dečani i Prizren su zaista divni" a student Dalibor Jovanović je dodao: "Mogu vam reći da sam impresioniran onim što sam po prvi put video, pogotovo u gradu Prizrenu. Ambijent na ulicama je divan, i nismo imali nikakvih nelagodnosti . Sve u svemu, Prizren je bio i ostao grad sa velikom dušom i istorijskim nasleđem. Vrlo ću rado opet doći ovde kako bih upotpunio sliku o gradu Prizrenu.

Lokalni mediji u Prizrenu pratili su ovu ekskurziju i uzeli izjave od njenih učesnika, dok je Radio Bly Skay - RTK objavio reportažu u dužini od 5 minuta.

Ekskurzija je realizovana od 09,30 do 22,30 časova.

Za HCHRS,
Ivan Kuzminović
Executive Director HCHRS

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOSOVO

STRANA 2/3 ::: 1 | 2 | 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment