LJUDSKA PRAVA

  Nacionalne manjine  |  Verske zajednice  |  Tortura  |  Osetljive grupe
Pravna pomoć  |  Izveštaji  |  Antisemitizam

INFO   :::  Ljudska prava > Ograničena sloboda okupljanja na Zapadnom Balkanu

 

Radionica organizacija civilnog društva regiona

Ograničena sloboda okupljanja na Zapadnom Balkanu

Beograd, 26. januar 2016.

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM održali su regionalnu radionicu „Sloboda okupljanja na Zapadnom Balkanu“ 25. januara 2016. godine u Beogradu. Konferenciji su prisustvovali pravnici, aktivisti, zaštitnici ljudskih prava i drugi predstavnici organizacija civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

Učesnici su govorili o sledećim temama: zakonodavni okviri koji regulišu slobodu okupljanja u zemljama Zapadnog Balkana, lokalne zakonske regulative prijavljivanja, odobravanja, pripreme i organizacije javnih okupljanja, ograničenja slobode okupljanja i konkretni problemi pri organizaciji javnih okupljanja, građanskih protesta i sličnih aktivnosti, uloga države (i posebno policije) u obezbeđivanju prava građana na slobodu okupljanja.

Zemlje Zapadnog Balkana dele nekoliko opštih karakteristika i tendencija. Učesnici radionice su zaključili da državne insitucije, vladajuće stranke i politički krugovi imaju ograničeno razumevanje prava na slobodu okupljanja, te ga vide kao instrument za ostvarivanje sopstvenih političkih ciljeva ili kao opasnu pojavu koja ugrožava bezbednost države, odnosno vladajućih elita.

Postojeći zakonski okviri koji regulišu javno okupljanje su uglavnom ograničeni, kontroverzni, diskriminatorni i usredsređeni uglavnom na različita ograničenja slobode okupljanja, te ostavljaju dosta prostora za zloupotrebu. Novi zakoni o javnom okupljanju doneti u nekim državama regiona imaju za cilj da poboljšaju situaciju, ali često ne rešavaju u dovoljnoj meri postojeće probleme. Osim toga, u procesu prijavljivanja i odobravanja mirnih javnih okupljanja velika je uloga policije gotovo u svim zemljama regiona, što često dovodi do narušavanja prava na slobodu okupljanja. Takođe, u svim zemljama Zapadnog Balkana postoji problem policijske brutalnosti i prekomerne upotrebe nasilja protiv učesnika javnih skupova. Jedan od ključnih problema jeste to što se pravo na javno okupljanje primenjuje selektivno, pa se pojedine društvene grupe suočavaju sa diskriminacijom kada pokušavaju da iskoriste to pravo (predstavnici opozicionih političkih snaga, nacionalne manjine, LGBT osobe i td). Učesnici radionice su takođe ukazali na značajnu ulogu međunarodnih institucija i međunarodne zajednice u podsticanju institucija zemalja Zapadnog Balkana da aktivnije sprovode reforme i poštuju ljudska prava (uključujući i pravo na slobodu okupljanja).

Organizaciju radionice su podržali Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) i Fondacija za promociju otvornog društva (OSF).

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment