LJUDSKA PRAVA

  Nacionalne manjine  |  Verske zajednice  |  Tortura  |  Osetljive grupe
Pravna pomoć  |  Izveštaji  |  Antisemitizam

 

OSETLJIVE GRUPE

STRANA ::: 1

INFO   :::  Ljudska prava > Tortura > Uspostaviti mehanizam kontrole rada u policijskim stanicama

 

ZEM-INSTITUCIJE-TORTURA

Uspostaviti mehanizam kontrole rada u policijskim stanicama

Beograd, 7. jula 2011. (Beta)

 

Potpredsednica Skupštine Srbije Judita Popović poručila je danas da je država svesna torture koja se događa u zatvorima i policijskim stanicama i ukazala na neophodnost bolje kontrole rada u tim institucijama.

"Svesni smo da je tortura prilično rasprostranjena i da nailazi na nerazumevanje svaki pokušaj da se tortura prikaže kao takva i da se pokrene postupak protiv počinilaca", kazala je Popović na panel diskusiji o torturi u zemljama OEBS-a.

Ona je kazala da se u srpskom parlamentu trenutno biraju članovi komisije koja će nadzirati rad zatvora.

"Svesni smo toga da to neće biti dovoljno i da torture nema samo u zatvorima, već i u policijskim stanicama", kazala je Popovićeva.

Ona je ocenila da su tortura i kršenje ljudskih prava jako bitne teme, jer su državne institucije upravo te u kojima se takve pojave često dešavaju.

"Ako hoćemo da jačamo institucije i državu, moramo menjati odnos prema torturi koju često vrše državni organi", poručila je potpredsednica Skupštine Srbije.

Ivan Kuzminović iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, pozvao je državu da nevladinim organizacijala omogući pristup i kontrolu rada u policijskim stanicama, kao što je to već omogućeno u zatvorima.

"Od kada je 2001. godine nevladinim organizacijama omogućen pristup u zatvore, mnogo se promenio odnos prema zatvorenicima. Kada bi i oni koji rade u policijskim stanicama znali da svakoga dana možemo da uđemo i obavimo kontrolu, i tamo bi se situacija promenila", kazao je Kuzminović.

On je ukazao da je tokom devedesetih godina prošlog veka tortura u Srbiji bila sistemska državna pojava, što danas, prema njegovom mišljenju, nije slučaj, ali država i dalje ne uspeva da torturu svede na nivo sporadičnih i retkih slučajeva.

"Deset godina kasnije desile su se velike sistemske promene, posebno kada je reč o zakonima, ali i dalje imamo torturu u svakodnevom životu. Nevladinim organizacijama svakoga dana stižu pritužbe na torturu u policiji i u zatvorima", kazao je Kuzminović.

Predstavnik Velike Britanije u OEBS-u Toni Lojd pohvalio je Srbiju zbog rešenosti da se izbori s torturom i poručio da zemlje Zapada ne treba samo da kritikuju istočne zemlje, već da treba da pogledaju šta se dešava kod njih.

"Pitanje je da li se to može dogoditi u mojoj zemlji, a odgovor je da, moguće je i dešava se u svakoj zemlji", kazao je Lojd.

On je poručio da je potrebno imati uvid i nadzor svega što se dešava u instuticijama, jer je to jedini način da se slučajevi torture dokažu i procesuiraju.

"Potrebno je da onima koji su u zatvoru bude omogućena komunikacija sa članovima porodice i pravnim zastupnicima. To je neophodno čak i u slučajevima kada je reč o najtežim krivičnim delima", poručio je Lojd.

On je ocenio da su za borbu protiv torture potrebne jake nevladine organizacije koje su svojim kapacitetima sposobne da kontrolišu rad državnih institucija.

Na panel diskusiji rečeno je i da je centralna Azija najproblematičniji rejon kada je reč o torturi i kršenju ljudskih prava, a posebno su istaknuta zbivanja u Uzbekistanu i Kirgistanu.

Komentarišući situaciju u Kirgistanu, godinu dana nakon nereda u toj zemlji, predstavnik Ruskog memorijalnog centra za ljudska prava Vitalij Punomarev kazao je da vlada u Kirgistanu ne pokazuje volju da uspostavi mehanizam kontrole i ostvari reforme u pravosudnom sistemu.

"Pravosuđe u Kirgistanu je smešno, tamo se sudije veoma lako potkupljuju", kazao je Punomarev.

Kao veliki problem u zemljama centralne Azije on je istakao i veliki broj zatvorenika koji kazne izdržavaju zbog političkih ili verskih ubeđenja, i ocenio da zemlje Zapada ne shvataju veličinu ovog problema i zbog toga se i ne angažuju na njegovom rešavanju.

  

OSETLJIVE GRUPE

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment