PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Monitoring reforme zatvorskog sistema 2015 > Tekst

 

MONITORING REFORME ZATVORSKOG SISTEMA 2015

 

Poseta Okružnom zatvoru u Subotici

22. jun 2015.

 

Stručni tim Helsinškog odbora za ljudska prava, u sastavu: Jelena Mirkov Subić i Ljiljana Palibrk, pravnice, specijalista opšte medicine dr Aleksandra Bezarević i profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju dr Zoran Ilić, posetili su Okružni zatvor u Subotici 22.juna 2015.godine.

U trenutku posete, u zatvoru je bilo ukupno 176 lica, od kojih 9 na Prijemnom odeljenju, 10 na Otvorenom, 50 na Poluotvorenom, 44 na Zatvorenom odeljenju, 12 na Prekršajnom i 51 u pritvoru. Kapacitet zatvora je 250 osoba.

Pored velikog broja osuđenih lica u Zatvorenom odeljenju, ovu ustanovu karakteriše i značajan broj stranih državljana koji dobijaju zatvorske kazne zbog nelegalnog prelaska granice sa Mađarskom. Za nepunih 6 meseci, kroz zatvor u Subotici prošlo je oko 1.000 ovakvih lica.

Uprkos evidentnom trudu zaposlenih i sredstvima koja su uložena u renoviranje pojedinih delova, Okružni zatvor je, generalno, u jako lošem stanju i zahteva ili potpunu rekonstrukciju, ili premeštanje u novi objekat koji bi bio sagrađen u skladu sa evropskim zatvorskim standardima.

Pored loših smeštajnih uslova, zatvor nema dovoljan broj zaposlenih i to u svim strukturama. Posebno zabrinjava činjenica da se na ranije konkurse za prijem u stalni radni odnos nije javio nijedan lekar, kao i podatak da je Služba obezbeđenja samo tokom prošlog meseca zabeležila preko 1.400 sati prekovremenog rada.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

  

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment