PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Monitoring reforme zatvorskog sistema 2015 > Tekst

 

MONITORING REFORME ZATVORSKOG SISTEMA 2015

 

Poseta Okružnom zatvoru u Kragujevcu

17. jul 2015.

 

Tim Helsinškog odbora izvršio je monitoring OZ u Kragujevcu 17.jula 2015.godine.

U odnosu na stanje od pre nekoliko godina, smeštajni uslovi u ustanovi su poboljšani u većem broju ćelija, saniran je krov koji je prokišnjavao, dok je mokri čvor u potpunosti rekonstruisan. Zatvor i dalje nema prijemno odeljenje, a veličina i struktura prostorija za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica često nameće rešenja koja nisu u skladu sa potrebama.

Do kraja godine bi trebalo da otpočnu radovi na izgradnji novog, znatno većeg zatvora koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osuđenika i biti strogo zatvorenog tipa. To se, međutim, neće odraziti na postojeći Okružni zatvor koji će ostati u istom objektu u kome je i sada, ali bi bilo dobro da se građevinska operativa koja će biti angažovana na novom objektu, upotrebi i za sanaciju onih delova OZ koji su i dalje u lošem stanju.

Na dan posete, u OZ je bilo 99 lica, od kojih 44 osuđenih, 7 prekršajno osuđenih i 48 pritvorenih. U zatvoru ima mesta za 150 lica, a u pritvoru za 60.

Okružni zatvor u Kragujevcu spada u red onih u kojima nema ozbiljnijih problema. Ipak, u pogledu broja i strukture zaposlenih, on deli sudbinu ostalih zatvorskih ustanova, a aktuelne mere racionalizacije dodatno su pogoršale ionako neodgovarajuću kadrovsku opremljenost.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment