PROJEKTI
- ARHIVA -

ARHIVA

 

PROJEKTI - ARHIVA

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Arhiva > Promovisanje multietničkog identiteta Vojvodine > Tekst

 

PROMOVISANJE MULTIETNIČKOG IDENTITETA VOJVODINE

KO SU NOSIOCI OTPORA MODERNIZACIJI I REFORMAMA?

Novi Sad, 25-27. januar 2008.

Treća u nizu trodnevnih radionica/seminara o gradnji poverenja, planiranih u okviru projekta "Promovisanje multietničkog identiteta Vojvodine" održana je 25-27. januara 2008. godine u Novom Sadu. Mladi ljudi, njih 21, iz Odžaka, Rume, Bele Crkve, Pančeva, Beočina, Kovina i Novog Sada tri dana su razgovarali o problemima modernizacije, nacionalizma, pravima nacionalnih manjina, otporima evropeizaciji Srbije, medijima, Haškom tribunalu i odnosima Srbije i međunarodne zajednice. Posebno interesovanje polaznika seminara privukao je problemski sklop koji određuje budućnost Srbije. Ko su nosioci otpora modernizaciji i reformama? Šta će se dogoditi ako Tomislav Nikolić bude izabran za predsednika Srbije? Kako otkloniti loše pretpostavke za evropeizaciju zemlje? Kakva je sudbina liberalne demokratije u Srbiji? Odakle potiče neprijateljski odnos prema zapadnoj civilizaciji? Šta je to demokratska alternativa? Šta je suština sporazuma o saradnji sa Rusijom u oblasti naftne privrede? U čemu su razlike u imidžu Srbije i Hrvatske? Kada će biti završeno suđenje Vojislavu Šešelju? Kada će i kako Haški tribunal okončati svoj rad? Da li postoji dogovor da se Karadžić ne uhapsi? Zašto u Srbiji nema snažnog javnog mnenja? Da li se zna ko su vlasnici medija u zemlji? Sve su to pitanja na koja su mladi tražili i zajednički nalazili odgovore.

Polaznici su kao veoma podsticajna izdvojili izlaganja Latinke Perović - istoričarke, Gorana Svilanovića - funkcionera Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Svetlane Cece Lukić - novinarke, i Sonje Biserko - predsednice HOS-a. Poslednjeg dana, tokom evaluacije seminara, jedan od polaznika istakao da je Latinka Perović za dva sata "uspela, ne samo da nam proširi uvid u društena i politička zbivanja i promene u Srbiji u poslednjih 150 godina, nego i da nam na interesantan i razložan način objasni stvari koje godinama nismo razumeli i pred kojima smo stajali bez odgovora".

Po oceni polaznika, seminar je ispunio cilj - stečena su neka nova znanja, poznanstva takođe, i prodiskutovane teme o kojima se otvoreno ne govori. Uz želju da učestvuju i na narednom seminaru, učesnici su kandidovali nekoliko tema - odnosi u višeetničkim sredinama, nenasilno rešavanje sukoba, ljudska i prava žena - o kojima bi voleli da razgovaraju sa budućim predavačima. Nekoliko polaznika je kao najkrupniju manu seminara istaklo "manjak ljudi sa drugačijim shvatanjima, što je potrebno radi debate i otvorenog intelektualnog sučeljavanja. To bi seminar, kako su rekli, "učinilo dinamičnijim i provokativnijim".

Seminar je organizovan u okviru projekta "Promovisanje multietničkog identiteta Vojvodine" koji Helsinški odbor realizuje uz pomoć Evropske unije, u okviru Europe Aid programa.

 

 

PROJEKTI - ARHIVA

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment