PROJEKTI

ARHIVA

 

PROJEKTI

STRANA ::: 1

INFO   :::  Projekti > Mladi Sandžaka protiv ekstremističkih ideologija – druga faza projekta > Tekst

 

MLADI SANDŽAKA PROTIV EKSTREMISTIČKIH IDEOLOGIJA –
DRUGA FAZA PROJEKTA

 

Mladi na delu protiv nasilja i ekstremizma

30. avgust 2016.

 

 

  MEDIJI O DOGAĐAJIMA

 

Radio Sto Plus - Pedagoški komad o odgovornosti u nedelju

Sandžak PRESS - Pedagoški komad o odgovornosti u nedelju

RTV Novi Pazar - Predstava Pedagoski komad

RTV Novi Pazar - Predstava Helsinski odbor

Televizija Jedinstvo - Novi talasi, 24.06.2016.

pazarce.info - Mladi na delu protiv nasilja i ekstremizma

Danas - „Protiv nasilja i ekstremizma“, N.D. 16. jun 2016.

 

 

Omladinska grupa iz Novog Pazara organizovala je 9. aprila 2016. godine turnir u mini fudbalu tokom koga su promovisane poruke tolerancije i sportskog navijanja, kao što su „Navijaj za sport!“ i „Ne mrzim, volim“. Turniru su prisustvovali učenici srednjih škola, studenti, profesori i drugi stanovnici Novog Pazara.

Članovi omladinske grupe izveli su „Pedagoški komad o odlučivanju“ u Novom Pazaru 12. juna 2016. godine. U središtu pažnje je poučni komad Bertolta Brehta „Onaj koji kaže da i onaj koji kaže ne“. Mentor mladih tokom procesa pripreme ovog pozorišnog komada bio je režiser Zlatko Paković. Cilj je bio da učesnici preispitaju svoja politička gledišta i da nauče da dovode u pitanje ustaljene društvene, običajne, religijske i ideološke norme koje se uobičajeno neupitno prihvataju. Nakon izvođenja predstave, jedan učesnik je rekao: „Predstava nam je omogućila da uđemo u svet odraslih i da vidimo kako oni donose odluke i da odrasle ljude navedemo da se uvek preispituju“.

Timovi za antiekstremizam su 23. juna 2016. godine „patrolirali“ Novim Pazarom, razgovarajući sa prolaznicima o suprostavljanju ekstremističkim ideologijama. Mladi su sugrađanima podelili majice, cegere i flajere sa porukama tolerancije i poštovanja ljudskih prava. Cilj događaja bio je da ukaže na važnost prevencije ekstremizma i nasilja u društvu. Jedna članica omladinske grupe rekla je: „Želimo da apelujemo na nadležne organe da pored represivnih mera preduzmu i one druge, preventivne. Sprovode oni neke ali je to nedovoljno. Apelujemo i na građane da ne pribegavaju nasilju.“

Događaji se organizuju uz podršku Ambasade SAD u Beogradu u okviru projekta „Reach Out Sandzak II“.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

PROJEKTI

STRANA ::: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment