LJUDSKA PRAVA

  Nacionalne manjine  |  Verske zajednice  |  Tortura  |  Osetljive grupe
Pravna pomoć  |  Izveštaji  |  Antisemitizam

INFO   :::  Ljudska prava > Branitelji ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana

 

Branitelji ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana

Beograd, 16. novembar 2015.

Dr Milivoj Bešlin, reč na konferenciji „Branitelji ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana u kontekstu OEBS/ODIHR smernica za zaštitu branitelja ljudskih prava” (44kb) >>>

Attila Mráz, Hungarian Civil Liberties Union, Towards a second phase of HRD-protecting guidelines: some lessons from Hungary (710kb) >>>

 

 

  POVEZANE VESTI

 

www.autonomija.info - Branitelji ljudskih prava ugroženi u svim zemljama Zapadnog Balkana

Radio Slobodna Evropa - Ugroženi branioci ljudskih prava na Zapadnom Balkanu

palo.rs - Branitelji ljudskih prava ugroženi

www.rtv.rs - Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 

Branitelji ljudskih prava u Srbiji nisu adekvatno zaštićeni i zbog toga su veoma često meta napada, zaključeno je na Konferenciji o braniteljima ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana u kontekstu Smernica za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a, koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

Konferenciju su organizovali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava uz pomoć OEBS Misije u Srbiji. Predstavnici organizacija za ljudska prava i aktivisti iz zemalja Zapadnog Balkana govorili su o izazovima koje imaju u radu i mogućim rešenjima brojnih problema sa kojima se suočavaju.

Regionalnu konferenciju otvorili su izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić, Jan Lueneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju OEBS Misije u Srbiji, Katarzyna Jarosiewicz Wargan direktorka Odeljenja za ljudska prava ODHIR, Milena Banović iz Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije i Attila Mraz iz Unije za gradjanske slobode Madjarske (Hungarian Civil Liberties Union).

Branitelji ljudskih prava su ključni u uspostavljanju pravne države i dekriminalizacije regiona, kao i u vraćanju društava u civilizacijski okvir, rekla je izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić. U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branitelji ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju. Ona je kazala da je u Srbiji suočavanje s moralnom i političkom odgovornošću za rat i ratne zločine "ključna pretpostavka za razvoj civilnog društva".

"Oni koji pokreću pitanje suočavanja s prošlošću izloženi su stigmatizaciji i brutalnim medijskim kampanjama koje predstavljaju otvorenu pretnju i poziv na linč", rekla je ona i dodala da su "najžešćim napadima izloženi oni koji se bave temama ratnih zločina i borbom protiv nacionalizma i klerikalizma".

Kako je ocenila, ekstremne desničarske organizacije "samo su glasnogovornici i najvidljiviji akteri napada" iza kojih stoje intelektualci, državni funkcioneri i poslanici, kao i glavne verske institucije, a pre svega Srpska pravoslavna crkva.

Izabela Kisić je rekla da društva u Srbiji i okruženju nisu pogodna za rad branitelja ljudskih prava kao i da u Srbiji nema dovoljno javne debate, te da jačaju mizoginija i homofobija.

Govoreći o Smernicama za zaštitu branitelja ljudskih prava koje su predstavljene, Katarzyna Jarosiewicz Wargan iz ODIHR, kazala je da je rad sa braniteljima ljudskih prava za ODIHR centralni posao. “Ove smernice mogu pomoći da se smanji razlika između teorije i njene primene u kontekstu zaštite branitelja ljudskih prava. Međutim, bez suštinskog partnerstva države, civilnog društva i drugih važnih aktera, zaštita branitelja ljudskih prava ostaće samo slovo na papiru”, kazala je ona.

Saradnja civilnog društva i države pokazatelj je stepena demokratizacije društva a Vlada Srbije se za to opredelila otvaranjem Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kazala je Milena Banović. Ona je istakla važnost te saradnje i dodala da je ona multisektorska. Prema njenim rečima, do kraja godine biće usvojen strateški dokument o stvaranju podsticajnog okruženja za rad civilnog društva. “Taj dokument biće obavezujući. U primeni ove strategije treba da se uključe sve OCD iz Srbije. Saradnja sa OCD je politički kriterijum za EU integraciju i ona je prepoznata i u predsedavanju Srbije OEBS. Takođe, saradnja je važna zbog sveukupnog napretka našeg društva”, rekla je ona.

Istoričar Milivoj Bešlin je rekao da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja. On je naveo primere javne defamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.“U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji”, rekao je Bešlin.

O izazovima sa kojima se suočavaju branitelji ljudskih prava u zemljama zapadnog Balkana i o grupama branitelja koje su posebno ugrožene u prvom panelu govorili su Valon Ramadani iz Center for Equality and Liberty sa Kosova, Sidita Zaja iz Alliance against Discrimination of LGBT People iz Albanije, kao i Milena Čalić-Jelić iz hrvatske organizacije Documenta. O povoljnom okruženju za rad branitelja ljudskih prava, odnosu policije i pravosuđa prema njima, slobodi mišljenja i izražavanja, okupljanja i udruživanja, kao i o obrazovanju o ljudskim pravima govorili su Alma Mašić iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, Milivoj Bešlin, istoričar iz Beograda, Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava iz Crne Gore, Venera Çoçaj iz Inicijative mladih za ljudska prava sa Kosova i Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Jedno od pitanja koje je postavljeno na trećem panelu bilo je šta može da uradi civilno društvo za stvaranje povoljnog okruženja za rad branitelja ljudskih prava? O tome su govorili Uranija Pirovska iz Makedonskog helsinškog komiteta, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje iz Crne Gore, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava u Hrvatskoj, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava i Snježana Ivandić iz Asocijacije za demokratske inicijative iz Bosne i Hercegovine.

 

GALERIJA:::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright * Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 2008

Web Design * Eksperiment